Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 27 Νοεμβρίου 2018

Μυρίζει μπαρούτι στην Ουκρανία-Στις φλόγες το Ρωσικό Προξενείο στο Χάρκοβο

Μυρίζει μπαρούτι στην Ουκρανία-Στις φλόγες το Ρωσικό Προξενείο στο Χάρκοβο
Στις φλόγες τυλίχτηκε, νωρίτερα, τμήμα του Ρωσικού Προξενείου στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όταν ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε στο κτίριο με φωτοβολίδες. Η εμπρηστική επίθεση εντάσσεται στη διαρκώς κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, μετά το «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή, στο Στενό του Κερτς. 
Σύμφωνα με το Russia Today, οι «αντι-Ρώσοι» διαδηλωτές, κάποιοι εξ αυτών φορώντας κουκούλες και κράνη, πέταξαν φωτοβολίδες προς το κτίριο και έκαψαν λάστιχα. 

Από την επίθεση σημειώθηκαν περιορισμένες φθορές στις υποδομές του Προξενείου. 

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
у дворі консульства загорілася ялинка

181 people are talking about this


Η Ουκρανία καταγγέλλει τη Ρωσία για προγραμματισμένες εχθροπραξίες στα πολεμικά πλοία
Ως «εσκεμμένα προγραμματισμένες εχθροπραξίες» χαρακτηρίζει η Ουκρανία την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία, λέγοντας ότι το περιστατικό δεν οφείλεται σε ατύχημα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Έχουμε όλες τις αποδείξεις ότι η ρωσική επίθεση στα πολεμικά πλοία του Ουκρανικού Ναυτικού δεν ήταν ατύχημα, αλλά εσκεμμένα προγραμματισμένες εχθροπραξίες».

Μάλιστα, η ουκρανική πλευρά καλεί όλους τους συμμάχους της να συντονίσουν αποτελεσματικά μέσα για να στηρίξουν την Ουκρανία και να φέρουν τη Ρωσία στη δικαιοσύνη.

«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρα 38, 44), η Ουκρανία επιδιώκει ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, αλλά διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπίζεται το έδαφος και τους πολίτες της» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλιμκίν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον διοικητή των ουκρανικών ναυτικών Ιχόρ Βοροτσένκο.

«Το εγκληματικό καθεστώς του Κρεμλίνου απέδειξε ότι δεν σταματά την επιθετική πολιτική» 

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία του στη Ρωσική Ομοσπονδία «για την ένοπλη επίθεση και αιχμαλωσία των Ουκρανικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού «Berdyansk», «Nikopol», και του ρυμουλκού «Yana Kapu» όπως και για τον τραυματισμό και την αιχμαλωσία μελών του πληρώματός τους.

Σύμφωνα με το Κίεβο, η επίθεση διεξήχθη κατά τη διάρκεια θαλάσσιας διέλευσης από το λιμάνι της Οδησσού στο λιμάνι της Μαριούπολης σύμφωνα με τις διατάξεις όλων των αποτελεσματικών πολυμερών και διμερών διεθνών συνθηκών και κανόνων πλοήγησης» και «δεν αποτελεί παρά μια άλλη πράξη ένοπλης επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», κατά παραβίαση διατάξεων του διεθνούς δικαίου. «Η Ρωσία επέκτινε de facto τη στρατηγική της επίθεση κατά της Ουκρανίας στη Θάλασσα», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Το εγκληματικό καθεστώς του Κρεμλίνου απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν θα σταματήσει την επιθετική του πολιτική κι είναι έτοιμο για οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού κράτους», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κίεβο ζητά επείγουσα ιατρική βοήθεια στους τραυματίες, άμεση και ασφαλή επιστροφή τους και επιστροφή των αλιευθέντων ναυτικών πλοίων, καθώς και αντιστάθμιση της ζημιάς που προκλήθηκε.

«Το καθεστώς του Κρεμλίνου φέρει την πλήρη ευθύνη για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», σημειώνει η Ουκρανία.


Η υπόσχεση Μέρκελ και η κίνηση των Ευρωπαίων μελών του Σ.Α.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως θα κάνει ό,τι μπορεί στην προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανέφερε το γραφείο του Ποροσένκο έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας με τη χρήση όπλων και είπε πως θα κάνει τα πάντα για αποκλιμάκωση», αναφέρεται σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ποροσένκο.

Εξάλλου, οι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» από τον Πορθμό Κερτς.

«Θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση οι Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν και να επιστραφούν τα πλοία που συνελήφθησαν» σε αυτή τη θαλάσσια δίοδο ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική θάλασσα, προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.

Εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία τους μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην Αζοφική θάλασσα και στον Πορθμό Κερτς», οι διπλωμάτες αυτοί «κάλεσαν τη Ρωσία να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας και να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης από τον Πορθμό Κερτς», καθώς και να «ενεργήσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Υπογράμμισαν εξάλλου ότι «αναγνωρίζουν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

Οι εκπρόσωποι των πέντε κρατών μελών της ΕΕ βρίσκονταν στην Κίνα με την ευκαιρία μιας «κοινής επίσκεψης μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελλοντικών μελών του Συμβουλίου και ορισμένων από τις κυριότερες χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα», εξηγούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαγάγει σήμερα, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και της Μόσχας, επείγουσα σύνοδο για το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Πηγή:iefimerida.gr/Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube