REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 3 Νοεμβρίου 2018

Αυτοκτονία η έξοδος της Ρώμης από το ευρώ, λέει ο Γιούνκερ

Αυτοκτονία η έξοδος της Ρώμης από το ευρώ, λέει ο Γιούνκερ
«Δεν υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν νομίζω, λοιπόν, πως θέλει η Ιταλία να αυτοκτονήσει, αλλά η αδιαφορία της για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. δεν θα μείνει αναπάντητη και θα έχει συνέπειες». Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού, και ήδη απορρίφθηκε, προβλέπει υψηλές δαπάνες. Αυτές οδηγούν σε έλλειμμα 2,4% επί του ΑΕΠ. Επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση δεν προνοεί για μείωση του δημοσίου χρέους του 130% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων, ζητώντας αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Παρά ταύτα και παρά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, η κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί.

Η προθεσμία που έχει από τις Βρυξέλλες λήγει στις 13 Νοεμβρίου. Εάν παραμείνει απαθής, θα υπάρξουν συνέπειες, όπως διεμήνυσε και ο κ. Γιούνκερ. Κι αυτό, αναλόγως της σοβαρότητας των περιστάσεων, μεταφράζεται σε πρόστιμα, «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων και δημοσιονομική παρακολούθηση της Ρώμης. Η Κομισιόν πιθανώς να ανακοινώσει τι μέτρα θα λάβει στις 21 τρέχοντος. Εν τω μεταξύ, στις 8 Νοεμβρίου ανακοινώνει τις δικές της οικονομικές εκτιμήσεις. Αναμένεται πως αυτές θα υποδεικνύουν μια λιγότερο αισιόδοξη προοπτική από την αύξηση του 1,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η Ρώμη. Αρα θα προβλέπεται και υψηλότερο έλλειμμα και χρέος.

Η Κομισιόν μπορεί προληπτικά να ζητήσει μεταφορά 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και να δώσει περιθώριο πιθανώς έως τον Φεβρουάριο για μέτρα μείωσης του χρέους από την Ιταλία. Εάν δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο έως και 0,2% του ΑΕΠ, να αναστείλει τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ και να εφαρμόσει αυστηρότατη εποπτεία.
 REUTERS, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube