REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 7 Νοεμβρίου 2018

Χοντραίνει το παιχνίδι – Νέο μήνυμα Ντράγκι στη Ρώμη

Χοντραίνει το παιχνίδι – Νέο μήνυμα Ντράγκι στη Ρώμη
Το υψηλό χρέος της Ιταλίας απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία ακόμη πιο αυστηρή από αυτήν που προβλέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό φέρεται να τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, σε κεκλεισμένη των θυρών συνάντηση, που είχαν οι δύο άνδρες. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, ο Ντράγκι, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, προειδοποίησε τον Τρία πως ο συνδυασμός υψηλού χρέους και αδύναμης ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, απαιτεί «επίπεδα δημοσιονομικής υπευθυνότητας, που πηγαίνουν πέραν των κανόνων της Ένωσης».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον Οκτώβριο ο Ντράγκι προειδοποίησε τη Ρώμη πως το ξεπούλημα των ιταλικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών τραπεζών, των οποίων η έκθεση σε κρατικά ομόλογα ανέρχεται στα 375 δισ. ευρώ.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν και στο πρόσφατο Eurogroup υπουργοί της Ευρωζώνης, καλώντας την Ιταλία να ακολουθήσει τις συστάσεις της Κομισιόν και να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της, που προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019. Επισήμως η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά της. 
Εκτιμάται πάντως ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα αφήσει τα πράγματα να οδηγηθούν στα άκρα, καθώς η ιταλική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει την πίεση των αγορών και οι Βρυξέλλες έχουν μπροστά τους τις κρίσιμες Ευρωεκλογές. 
naftemporiki.gr 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube