REAL TIME |

Το 2025 έτοιμος ο αγωγός East Med, αν όλα πάνε καλά

Το 2025 έτοιμος ο αγωγός East Med, αν όλα πάνε καλά
Nefeli Tzanetakou

Μέσα στο 2019, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον αγωγό East Med, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη αναφορικά με την εμπορική σκοπιμότητα του έργου, ενώ αναμένεται η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Εάν σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τα προγνωστικά της αγοράς ενέργειας δικαιολογεί την ανάγκη να ολοκληρωθεί το έργο, σε αυτήν την περίπτωση ο υποθαλάσσιος αγωγός των περίπου 2.000 χλμ. και εκτιμώμενου κόστους 6.75 δις. δολαρίων θα είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Την πολιτική σκοπιμότητα του έργου δεν την αμφισβητεί κανείς, καθώς ο αγωγός East Med θα αποτελέσει την σύνδεση – σε όλα τα επίπεδα- ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Διαφορετικές φωνές, ωστόσο, στο Ισραήλ εγείρουν επιφυλάξεις, καθώς η ολοκλήρωση του έργου έχει να υπερβεί σημαντικές προκλήσεις, όπως τα υψηλά βάθη κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και το κόστος του έργου, το οποίο εντέλει φαίνεται πως θα είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline ή EastMed αποτελείται από ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών και στοχεύει στην απ’ ευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου με το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας.

Ο αγωγός EastMed, ο οποίος έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs) της Ε.Ε., έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει μέχρι και 15 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο, καθώς και τα εν δυνάμει κοιτάσματα στην Ελλάδα./IBNA

ibna.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube