Weather Icon

Yeni Safak: ‘Κρίση στη Μεσόγειο με την Ελλάδα’ λόγω αποστολής της φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς”

Yeni Safak:  ‘Κρίση στη Μεσόγειο με την Ελλάδα’ λόγω  αποστολής της φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς”
Με την  αποστολή της φρεγάτας κλάσης “S” Νικηφόρος Φωκάς (F466) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού  φαίνεται να απαντά η Αθήνα στις κινήσεις του τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα όριο των ΑΟΖ Κύπρου Ελλάδα-Αιγύπτου την οποία δέσμευσαν για Navtex μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Mignatiou το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δράσεις με την έκδοση Navtex και αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και το Ανατολικό Μεσόγειο. Κάτι παρόμοιο αναφέρει και η Yeni Safak.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στην ιστοσελίδα  mignatiou πως η φρεγάτα κατευθύνεται προς το Δυτικό τμήμα της Κύπρου όπου θα δρασητριοποιηθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο για να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες για υδρογονανθράκων ενώ  το Ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την παράνομη έκδοση του Navtex από την Τουρκία:

Το γεγονός αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.  Όπως γράφει σήμερα το δημοσίευμα  με τίτλο ‘Κρίση στη Μεσόγειο με την Ελλάδα’, η φρεγάτα ‘Νικηφόρος Φωκάς’ επιφορτίστηκε να παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ‘Μπαρμπαρός’, βήμα που ερμηνεύεται από το συγκεκριμένο δημοσίευμα «ότι θα προκαλέσει μεγάλη κρίση με την Ελλάδα, η οποία αυξάνει την ένταση με την Τουρκία».Η ‘Γενί Σαφάκ’ χαρακτηρίζει μάλιστα τις ελληνικές ενέργειες ως ‘ανοιχτές απειλές πολέμου’, στις οποίες η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει με τα τουρκικά πλοία που παρατάσσει στη Μεσόγειο για να συνοδεύσουν το ‘Μπαρμπαρός’.
Πάντως το Barbaros όπως φαίνεται συνεχίζει κανονικά μέχρι στιγμής την πορεία του προς την περιοχή η οποία έχει δεσμευτεί με Navtex.
“Τρίτη 16 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε με το Navtex από το τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Μπάρμπαρος πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα του ελληνικού ποταμού. Η νέα αυτή Τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και το Ανατολικό Μεσόγειο “, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικόυ Υπουργείο Εξωτερικών. «Υπενθυμίζεται ότι για τη διεξαγωγή παρόμοιων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση αυτή, οι διεθνείς διαδικασίες και τα διεθνή πρότυπα που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο δεν τηρήθηκαν για μια ακόμη φορά από την Τουρκία, πράγμα το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει με έμφαση σε έντονη διαδήλωση που γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών». καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube