Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 5 Οκτωβρίου 2018

Σκληρή γραμμή VMRO στα Σκόπια, που ζητεί εκλογές – Ο Ζάεφ προσδοκά αποστασία “γενναίων βουλευτών του VMRO-DPMNE”

Σκληρή γραμμή VMRO στα Σκόπια, που ζητεί εκλογές – Ο Ζάεφ προσδοκά αποστασία “γενναίων βουλευτών του VMRO-DPMNE”
Βασίλης Νέδος
Πρόσω ολοταχώς σε εκλογές οδηγείται η ΠΓΔΜ μετά την αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα VMRO-DPMNE ζήτησε την παραίτηση του Ζ. Ζάεφ από την πρωθυπουργία και υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημερών, αίτημα το οποίο, προφανώς, απορρίφθηκε. Ο κ. Ζάεφ επιμένει στην προώθηση της αρχικής ατζέντας του, τονίζοντας ότι η 10η Οκτωβρίου είναι μια ημερομηνία πιθανών ανακοινώσεων. «Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Ο στόχος είναι κάπου στις 10/10 να ανακοινώσουμε στην κοινή γνώμη ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι εξασφαλίστηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων», είπε ενδεικτικά. Την ελπίδα του ότι θα υπάρξουν «γενναίοι βουλευτές του VMRO-DPMNE» εξέφρασε ο Αρτάν Γκρούμπι, εκ των στελεχών του αλβανικού κόμματος DUI. «Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να υπάρξουν γενναίοι βουλευτές του VMRO-DPMNE, που θα συντάσσονταν με την πλειοψηφία για την επίλυση αυτού του θέματος. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιθώρια να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε», επισήμανε ο κ. Γκρούμπι.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο αντιπρόεδρος του VMRO Αλ. Νικόλοφσκι υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του. Αναφορικά με τις πιέσεις από το εξωτερικό, κυρίως από το γερμανικό, αδελφό κόμμα CDU/CSU, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι το VMRO. «Το πρόβλημα είναι ο Ζ. Ζάεφ και ο Ν. Ντιμιτρόφ που υπέγραψαν μία συμφωνία που δεν μπορούν να υλοποιήσουν, επειδή αυτή δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και είναι κατά των συμφερόντων των πολιτών, η βούληση των οποίων εκφράστηκε στο δημοψήφισμα και εμείς τη σεβόμαστε», σημείωσε. Πάντως, στο ενδοκομματικό εσωτερικό υπάρχουν ρήγματα και αυτό φάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, όπου αποφασίστηκε η καθαίρεση του αναπληρωτή γ.γ. του VMRO Πέταρ Μπογκόεφσκι, ο οποίος είχε λάβει αποστάσεις από τη γραμμή αποχής.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα συνεχίζει στη γραμμή των επικρίσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η συνέχιση των άγαρμπων, εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας είναι εμφανής. Ο στόχος είναι προφανής, να σύρουν τη Μακεδονία στη Συμμαχία (σ.σ. ΝΑΤΟ) με κάθε κόστος», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι «καλή για όλους, για την Ελλάδα και τα Σκόπια, αλλά και για την Ευρώπη», ανέφερε με αφορμή την εθνική εορτή της Γερμανίας, ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Γενς Πλότνερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι και οι δύο κυβερνήσεις, στην Αθήνα και στα Σκόπια, παραμένουν σταθερές στη συμφωνία των Πρεσπών και προσπαθούν να την εφαρμόσουν». Ο κ. Πλότνερ επισήμανε ότι πρόκειται για υπεύθυνη αλλά και ορθή στάση, λόγω των θετικών που έχει η συμφωνία για όλους.
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube