Weather Icon

Tριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου με την ασφάλεια στο επίκεντρο

Τα θέματα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο την ενέργεια και την τρομοκρατία θα απασχολήσουν σήμερα τους ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα συναντηθούν στην Κρήτη σε μια νέα τριμερή κατά την οποία θα προβούν σε ανασκόπηση των έως τώρα πεπραγμένων ανάμεσα στις χώρες τους και παράλληλα αναμένεται να προβούν σε ανακοινώσεις για νέες αποφάσεις. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε χθες πως στην ημερήσια διάταξη της 6ης τριμερούς βρίσκονται «η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, η μετανάστευση, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, θέματα ομογενών και Διασποράς, θέματα που αφορούν την Τουρκία, τη Συρία και τη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον Πρ. Προδρόμου, «την τριμερή θα απασχολήσει επίσης μια ανασκόπηση των υπό εξέλιξη έργων και των τριμερών τομέων συνεργασίας στην οικονομία, την τεχνολογία, στις πληροφορίες και επικοινωνίες, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην εκπαίδευση». Επιπρόσθετα στην ημερήσια διάταξη θα είναι και το ζήτημα της δημιουργίας μιας Γραμματείας για την ενίσχυση του μηχανισμού συντονισμού και υλοποίησης των εργασιών της τριμερούς συνεργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπογραφούν μνημόνια και συμφωνίες, όπως για την καταπολέμηση της κλοπής, λαθραίας εκσκαφής, παράνομης εισαγωγής-εξαγωγής ή μεταφοράς αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεργασίας για την εκπαίδευση προσωπικού τελωνείων και άλλων διοικητικών θεμάτων, συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Πειραιώς – Λεμεσού – Πορτ Σάιντ, για εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας, μνημόνιο μεταξύ αρμοδίων φορέων για προώθηση επενδύσεων και μνημόνιο μεταξύ μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην τριμερή της Κρήτης, είπε ότι οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνόδων και θα αξιολογήσουν τα τριμερή έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Άκμπαρ ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως η τριμερής «αποτελεί μια ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική μας προσήλωση στην παραγωγή ουσιαστικών αποτελεσμάτων στους διαφορετικούς τομείς συνεργασίας μας». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια αξιοσημείωτη, συνεχής προσπάθεια και εμπλοκή από όλα τα υπουργεία και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε ορισμένες σημαντικές Συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης». Αναφέρθηκε επίσης στον κοινό στόχο της τριμερούς, από την αρχή, να συμβάλει στις προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία «να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα για τις προκλήσεις και το μέλλον της περιοχής μας».
Σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, «ως μέλος της ΕΕ και κράτος που απολαύει εξαίρετων σχέσεων με όλους τους γείτονές του, ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) και καθοδηγείται από τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων όταν παίρνει αποφάσεις σε σχέση με την ενεργειακή στρατηγική της». Αυτή η στρατηγική, πρόσθεσε, «στοχεύει στην ενίσχυση των περιφερειακών συνεργειών και συνεργασίας και είναι πλήρως σύμφωνη με τις προσπάθειες της ΕΕ για να δημιουργήσει εναλλακτικούς ενεργειακούς διάδρομους». Η Τουρκία, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «με τη ρητορική και τις ενέργειές της προσπαθεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τα κυρίαρχα δικαιώματα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και εκείνα των γειτονικών χωρών και δημιουργεί εμπόδια στην εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ». «Η προσοχή μας παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην ανάπτυξη των σχεδιασμών μας και στην εφαρμογή της ενεργειακής στρατηγικής μας» ανέφερε.
Στο μεταξύ, σε παρέμβαση στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι τριμερείς σχηματισμοί δύνανται να αξιοποιηθούν, τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ένωση για τη Μεσόγειο, για προώθηση κοινών στόχων και επιδιώξεων. Κατά την παρέμβασή του ο Ν. Χριστοδουλίδης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, τη σημασία και την ανάγκη ανάπτυξης της δυναμικής της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ως εργαλείο αντιμετώπισης των πολλαπλών σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.
Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας Josep Borrell, κατά την διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ισπανό ομόλογο του και για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα που άπτονται των περιφερειακών και ευρωπαϊκών εξελίξεων. Το 3ο Περιφερειακό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε παρουσία 25 υπουργών Εξωτερικών από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Συμμετείχαν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, έγινε ανασκόπηση της δράσης και των επιτευγμάτων της Ένωσης για τη Μεσόγειο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 ετών λειτουργίας της, καθώς επίσης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τη μελλοντική πορεία του Οργανισμού στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί από τα συμμετέχοντα κράτη.
Τερματικό: Πολύ κοντά σε συμφωνία 
Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι εταιρείες Noble Energy, Delek και Shell, οι οποίες έχουν άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, στις διαπραγματεύσεις τους με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή Αλ-Ακμπάρ, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας, στην Κρήτη.
Σε ερώτηση, πότε θα εφαρμοστεί η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών Noble Energy, Delek και Shell που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες και πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της εφαρμογής του αγωγού φυσικού αερίου» είπε.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube