Weather Icon
Ιταλία 9 Οκτωβρίου 2018

Ιταλία: «Σήμα κινδύνου» από την κεντρική τράπεζα για το spread – Ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση, ζητά διάλογο με ΕΕ – Στο 3,53% υποχωρεί το 10ετές

Ιταλία: «Σήμα κινδύνου» από την κεντρική τράπεζα για το spread – Ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση, ζητά διάλογο με ΕΕ – Στο 3,53% υποχωρεί το 10ετές
Εξετάζεται η λήψη μέτρων από την ιταλική κυβέρνηση, σε περίπτωση που διευρυνθούν τα spreads
Στην Ιταλία παραμένει στραμμένο το ενδιαφέρον των αγορών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη στην ιταλική βουλή η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στις σχέσεις της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες. 
Η Ρώμη επιχειρεί να ρίξει τους τόνους στην κόντρα με τις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό Conte και τον υπουργό Οικονομικών να ζητούν εποικοδομητικό διάλογο με την Κομισιόν, αν και εμμένουν στον στόχο του 2,4% για το έλλειμμα του 2019.
Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η αναταραχή στην αγορά ομολόγων σε νοικοκυριά και τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria, απηύθυνε σήμερα έκκληση για ήρεμο διάλογο με τις Βρυξέλλες από το βήμα της ιταλικής βουλής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι στόχοι δεν αλλάζουν. 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte. 
Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, με τονConte να διαμηνύει στο Ταμείο ότι οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν με βάση τον προϋπολογισμό του 2019.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει τη διοργάνωση roadshow για τη στήριξη των ιταλικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa.

Σύσκεψη Conte, Tria, Salvini, Di Maio για τον προϋπολογισμό του 2019 
Νέα κυβερνητική σύσκεψη για τον προϋπολογισμό του 2019 θα πραγματοποιηθεί απόψε στην Ιταλία, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κατάθεση του προσχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.
Στη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 ώρα Ελλάδας, θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria και οι αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio.

 «Σήμα κινδύνου» από την κεντρική τράπεζα – «Απειλή το χρέος – Το spread επηρεάζει τράπεζες και νοικοκυριά» 
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Federico Signorini, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην αρμόδια επιτροπή της ιταλικής βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019.
Όπως τόνισε, το δομικό έλλειμμα αφήνει μικρό χώρο στην Ιταλία για ελιγμούς.
Ο Signorini προειδοποίησε ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αποτελεί πηγή αναταραχής λόγω του ύψους του, ενώ σημείωσε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αγνοεί τις αγορές, καθώς το spreas επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες.
«Το χρέος βρίσκεται στα χέρια των Ιταλών και αυτό μας επηρεάζει όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ένα δομικό ζήτημα και διανύσαμε πολύ δρόμο για αυτό.
Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να εισέλθει η ιταλική οικονομία στον δρόμο της σταθερότητας», προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, το επιτοκιακό κόστος το 2021 θα διαμορφωθεί κατά 0,6% υψηλότερα από τις προβλέψεις του Απριλίου 2018.
Οι χαμηλότερες αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα επηρεάσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, εκτίμησε ο Signorini, αναφερόμενος στις συνέπειες που θα επιφέρει στις ιταλικές τράπεζες η αναταραχή στην αγορά ομολόγων. 

Katainen (Κομισιόν): Ευάλωτη η Ιταλία – Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Αποφασισμένες να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους όσον αφορά την ιταλική οικονομία εμφανίζονται οι Βρυξέλλες, αν και η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε ήρεμο διάλογο.
«Η θέση της Ιταλίας είναι πολύ ευάλωτη και κατά συνέπεια οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να είναι πολύ δύσκολες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Jyrki Katainen, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ελσίνικι.
«Η Κομισιόν αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες από την Ιταλία για το πως σχεδιάζει να οικοδομήσει τον προϋπολογισμό της τα επόμενα χρόνια» τόνισε και πρόσθεσε «ανησυχούμε ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει μη ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους ή προβλέψεις για την ανάπτυξη και ότι οι διαπραγματεύσεις θα αποδειχθούν δύσκολες».

Tria: Ήρεμος διάλογος με τις Βρυξέλλες 

«Ο ήρεμος διάλογος είναι αυτό που χρειάζονται όλες οι πλευρές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Tria, ο οποίος επαναβεβαίωσε τους στόχους για το έλλειμμα 2019 στο 2,4%, του 2020 στο 2,1% και του 2021 στο 1,8%.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας διαβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.
Ο Tria υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας πως μόλις το ΑΕΠ και η απασχόληση επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, το δομικό έλλειμμα θα μειωθεί.
Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων οφείλονται στην αβεβαιότητα, όχι στα θεμελιώδη.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή τη δέσμευσή της στο ευρώ, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών. 

Conte: Το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις με βάση τον προϋπολογισμό 2019
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να αναθεωρηθούν λόγω του νέου προϋπολογισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, σχολιάζοντας την υποβάθμιση των προβλέψεων για την ιταλική οικονομία από το Ταμείο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ιταλικό ΑΕΠ πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2018 και κατά 1% το 2019, ενώ πέρυσι, είχε σημειώσει αύξηση του 1,5%.
Σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, η πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ της χώρας αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για το επόμενο έτος.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι πρόκειται για την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει ότι «η Ιταλία θα έπρεπε να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς της εργασίας και των συντάξεων που εγκρίθηκαν στο παρελθόν».
Παράλληλα, ζητείται απελευθέρωση των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις εργασίας και να παραμείνει η κυβερνητική δράση της Ιταλίας εντός ευρωπαϊκών πλαισίων για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Roadshow για τη στήριξη των ιταλικών ομολόγων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στη διοργάνωση roadshow για τη στήριξη των ιταλικών ομολόγων προσανατολίζεται η ιταλική κυβέρνηση, με φόντο την ανησυχία στις αγορές λόγω της κλιμακούμενης κόντρας Ρώμης – Βρυξελλών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, εξετάζεται η λήψη μέτρων από την ιταλική κυβέρνηση, σε περίπτωση που διευρυνθούν τα spreads στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.
Στα μέτρα θα συμπεριλαμβάνεται η διοργάνωση roadshows με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria ή ενδεχομένως μια έκκληση στους Ιταλούς πολίτες να προχωρήσουν στην αγορά κρατικών ομολόγων. 
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πήραν σήμερα και πάλι την ανιούσα, με εκείνη του 10ετούς να «εκτοξεύεται» στο 3,71% -το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014- ωστόσο αργότερα μετριάστηκαν οι πιέσεις, σημειώνοντας -περί τις 17:30- πτώση 2,8 μονάδων βάσης, στο 3,54%.


Salvini: Η Ιταλία δεν θα αλλάξει το προσχέδιο προϋπολογισμού – Δεν υπάρχει plan B

Εν τω μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει ανυποχώρητη παρά τα τελεσίγραφα των Βρυξελλών. 
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Matteo Salvini, απέρριψε εκ νέου σήμερα το ενδεχόμενο αλλαγής του προσχέδιου του προϋπολογισμού για το 2019. 
Ο Salvini για πολλοστή φορά τόνισε ότι με την αύξηση των δαπανών το επόμενο έτος, θα περιοριστεί η ανεργία ενώ θα αυξηθεί το εθνικό εισόδημα.
«Συνεχίζουμε με ηρεμία και υπευθυνότητα.
Δεν υπάρχει plan B ή υποχωρήσεις.
Είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» δήλωσε. 
Αργότερα, ο Salvini τόνισε ότι οι σοβαροί επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ιταλία μόλις αντιληφθούν τον προϋπολογισμό του 2019. 
Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. 
«Οι σοβαροί επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ιταλία μόλις μελετήσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού και αντιληφθούν ότι θα τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube