REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 24 Οκτωβρίου 2018

Financial Times: Η Ιταλία παίζει θέατρο… να μην κάνει τα λάθη της Ελλάδος που γέμισε με πολιτικά πτώματα

Financial Times: Η Ιταλία παίζει θέατρο… να μην κάνει τα λάθη της Ελλάδος που γέμισε με πολιτικά πτώματα
Το πρόβλημα είναι ότι, κατά την προσπάθεια να βγάλουν την Ιταλία από τον βούρκο κυβερνούν με ασταθή, απρόβλεπτο τρόπο, προκαλώντας ανησυχία στις αγορές και βαθιά καχυποψία στις Βρυξέλλες.
Πολιτικό θέατρο με στόχο τις ευρωεκλογές ….παίζουν οι ιταλοί αναφέρουν σε ανάλυση τους οι Financial Times. 
Η μάχη για τον προϋπολογισμό του 2019 μεταξύ της κυβέρνησης της Ιταλίας και των αρχών της ΕΕ εντείνεται. 
Τη Δευτέρα 22/10 η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να αλλάξει τα σχέδια για αύξηση των δαπανών. 
Την Τρίτη 23/10, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια στα 20 χρόνια του ευρώ, ζήτησε από την Ιταλία να υποβάλει εκ νέου τον προϋπολογισμό της για το 2019. Τις επόμενες εβδομάδες οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν μια αντιπαράθεση που κινδυνεύει να προκαλέσει επικίνδυνες αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.Όμως η μάχη των Βρυξελλών και της ιταλικής κυβέρνησης,  περιλαμβάνει στοιχεία πολιτικού θεάτρου καθώς και αρχές οικονομικής διακυβέρνησης. 
Ωστόσο, οι θεατρικές παραστάσεις επιλέγονται ως πολιτική στρατηγική από την Ιταλία. 
Εκεί ο κυβερνών συνασπισμός επιδίδεται στην τέχνη των μαριονεττών φαίνεται να πιστεύει ότι κάθε τεχνητά κατασκευασμένη σύγκρουση με την ΕΕ οδηγεί σε πολιτικό κέρδος.
Συγκεκριμένα, για το Κίνημα 5 Αστέρων και την Lega το εθνικιστικό κίνημα, τα δύο κόμματα του συνασπισμού, έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις εκλογές τον Μάιο 2019. 
Ελπίζουν ότι η νίκη τους και για τα ομοϊδεάτες σε άλλα μέρη της Ευρώπης θα μπορούσε να οδηγήσουν σε αλλαγές στις Βρυξέλλες να αλλάξει η οικονομική πολιτική. 
Αυτές οι τακτικές υποτιμούν τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές βλέπουν τα θανατηφόρα ζητήματα που διακυβεύονται με τις σοβαρές διαφωνίες στον προϋπολογισμό 2019, ξεκινώντας από τη βιωσιμότητα του ιταλικού δημόσιου χρέους και καταλήγοντας στη σταθερότητα της ευρωζώνης. 
Ο Matteo Salvini και ο Luigi Di Maio, οι ισχυρότερες μορφές της ιταλικής κυβέρνησης, κινδυνεύουν να επαναλάβουν τα λάθη άλλων ηγετών της ευρωζώνης που προσπάθησαν να αψηφήσουν ή να ξεπεράσουν τις αγορές. 
Η περίπτωση της Ελλάδος όπου πολιτικά πτώματα μάλωναν με την Ευρώπη είναι χαρακτηριστική. 
Η στάση των Ιταλών, ωστόσο, αν και λανθασμένη, δεν δικαιολογεί την αδιαλλαξία των Βρυξελλών. 
Ως θεματοφύλακας των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης, η Επιτροπή έχει εντολή να συγκρατεί τις κυβερνήσεις. 
Ωστόσο, πρέπει να φροντίσει να μην πέσει στα χέρια των ιταλών λαϊκιστών, κάνοντας να φανεί ότι μια εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει οικονομικές πολιτικές της επιλογής της. Πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ, αφενός, των κοινών ευθυνών όλων των κρατών της ευρωζώνης στη νομισματική ένωση και αφετέρου, του δικαιώματος και του καθήκοντος των κυβερνήσεων να εφαρμόζουν τις πολιτικές για τις οποίες εκλέγονται.
Δεν είναι όλες οι ιδέες της ιταλικής κυβέρνησης λανθασμένες.
 Το “καθολικό βασικό εισόδημα” που είναι η εμβληματική πολιτική του Κινήματος 5 Αστέρων είναι υπερβολικά δαπανηρό, αλλά ανταποκρίνεται στα χρόνια προβλήματα όπως η περιφερειακή φτώχεια και οι ελλείψεις του κράτους πρόνοιας της Ιταλίας. 
Η πρόταση της Lega για φορολογικές περικοπές έχει αξία, αν εκτελεστεί με τον σωστό τρόπο. 
Αντίθετα, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ανατροπή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης είναι ένα λάθος. 
Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα κόμματα αυτά κέρδισαν την εξουσία επειδή οι Ιταλοί ψηφοφόροι κουράστηκαν από τις μετριοπαθείς πολιτικές και τεχνοκρατικές ελίτ που κυβέρνησαν επί 20 χρόνια προκαλώντας οικονομική στασιμότητα.
Το θλιβερό ρεκόρ της Ιταλίας περιλαμβάνει υψηλή ανεργία, διαρροή εγκεφάλων από ταλαντούχους πολίτες στο εξωτερικό, χαμηλό βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια ενώ οι τράπεζες επιβαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 
Οι νέοι ηγέτες της Ιταλίας έχουν το δικαίωμα να επιδιώξουν την αλλαγή. 
Το πρόβλημα είναι ότι, κατά την προσπάθεια να βγάλουν την Ιταλία από τον βούρκο κυβερνούν με ασταθή, απρόβλεπτο τρόπο, προκαλώντας ανησυχία στις αγορές και βαθιά καχυποψία στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube