Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 26 Οκτωβρίου 2018

Πρόεδρος Σκοπίων: Η Συμφωνία των Πρεσπών διαγράφει το ‘Μακεδονία’ όπως έκαναν οι βυζαντινοί χρονογράφοι…

Πρόεδρος Σκοπίων: Η Συμφωνία των Πρεσπών διαγράφει το ‘Μακεδονία’ όπως έκαναν οι βυζαντινοί χρονογράφοι…
Σκόπια.
«Μία χιλιετία πριν, η χώρα του Σαμουήλ αντιμετώπισε παρόμοιες προκλήσεις με το σύγχρονο μακεδονικό κράτος- τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτές οι προκλήσεις ήταν η άρνηση, η μη αναγνώριση, οι προσπάθειες αποκλεισμού, η απομόνωση, η λανθασμένη ονομασία. Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία παρά να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές μια κληρονομιά από λογοκριμένη και παραποιημένη ιστορία», είπε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, σήμερα, στην Οχρίδα κατά την τελετή της έναρξης του πρώτου Εθνικού Συνεδρίου  Βυζαντινολογίας και Μεσαίωνα «Το κράτος του Σαμουήλ- 1000 χρόνια μετά (1018-2018)».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ιβάνοφ, το σημερινό κράτος των Σκοπίων έχει ρίζες στο κράτος του Σαμουήλ. Τονίζοντας ότι καρπός αυτού του κράτους είναι η ανεξάρτητη και κυρίαρχη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’.
«Σήμερα, δυστυχώς, γίνονται προσπάθειες να βρουν ένα υποκατάστατο αυτής της δημιουργίας και αυτό το υποκατάστατο είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.
Στο άρθρο 8, σημείο 5 προβλέπεται η σύσταση «κοινής διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα».
Παρόλο που η επιτροπή αυτή πρέπει να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, είναι ωστόσο συμπτωματικό ότι πρέπει να γίνεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. 
Οι συντάκτες του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών, όποιοι και αν είναι, δείχνουν είτε στοιχειώδη άγνοια της ιστορίας των Βαλκανίων, είτε ανησυχητική αδιαφορία για τις περίπλοκες διαδικασίες οικοδόμησης των βαλκανικών ταυτοτήτων.
 
Ειλικρινά, δεν ξέρω ποιες από τις δύο αυτές εναλλακτικές λύσεις είναι η χειρότερη», δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, η Συμφωνία των Πρεσπών, αρνείται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, αρνείται το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης που κατοχυρώνεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Το σύγχρονο ελληνικό κράτος επιμένει ότι το όνομα Μακεδονία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τη διοικητική περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα του. Οι γραφειοκράτες σε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς διαγράφουν το όνομα ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ και το επίθετο ‘μακεδονικός/ή’ με τον ίδιο ζήλο, όπως έκαναν πριν από 1000 χρόνια οι Βυζαντινοί χρονογράφοι», δήλωσε ο πρόεδρος Ιβάνοφ στο πρώτο εθνικό συνέδριο για το ‘κράτος του Σαμουήλ- 1000 χρόνια μετά’.
Sitel–

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube