REAL TIME |

Weather Icon

Τουρκία: Από τη μια χτίζει τζαμιά σε όλον τον κόσμο και από την άλλη εξαλείφει τον Χριστιανισμό από την Τουρκία

Τουρκία: Από τη μια χτίζει τζαμιά σε όλον τον κόσμο και από την άλλη εξαλείφει τον Χριστιανισμό από την Τουρκία
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή επί δεκαετίες
του Uzay Bulut
  • Ενώ το πιο πρόσφατο τζαμί της Τουρκίας εγκαινιάζεται στη Γερμανία, η μεγαλύτερη Χριστιανική Ορθόδοξη θεολογική σχολή παραμένει κλειστή για σχεδόν 50 χρόνια με διαταγή της Τουρκικής κυβέρνησης. Επιπλέον, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη χριστιανική ιερατική σχολή, πρόκειται να χτιστεί ένα σημαντικό νέο κέντρο ισλαμικών σπουδών που θα εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων.
  • Οι Έλληνες της Τουρκίας— όσοι έχουν απομείνει από την κάποτε σπουδαία Βυζαντινή Αυτοκρατορία– είναι ένας πληθυσμός που διώκεται συνεχώς και έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Έχουν βιώσει, μεταξύ άλλων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία, πογκρόμ και εξαναγκασμένες απελάσεις από τα χέρια διάφορων τουρκικών κυβερνήσεων. Ως αποτέλεσμα, έχουν απομείνει μόνο γύρω στους 1.300 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά παρά το μικρό της μέγεθος, η ελληνική κοινότητα που τείνει να εξαφανιστεί εξακολουθεί να υφίσταται διακρίσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της.
  • Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία κρατά τη μεγαλύτερη χριστιανική θεολογική σχολή της χώρας κλειστή, ξοδεύει μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού της στην κατασκευή τζαμιών παγκοσμίως.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό τζαμί της τουρκικής κυβέρνησης, το «Κεντρικό Τζαμί της Κολωνίας», που βρίσκεται στην Κολωνία της Γερμανίας. (Φωτογραφία: Carsten Koall/Getty Images)

Η Τουρκική κυβέρνηση ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τζαμιών στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας για την προώθηση του Ισλάμ σε όλο τον κόσμο. Πολλοί μουσουλμάνοι ελπίζουν ότι τα νέα τζαμιά σε όλη την Ευρώπη θα προωθήσουν και θα διευκολύνουν την επιθυμία τους να διαδώσουν το Ισλάμ σε μη ισλαμικές χώρες και να πείσουν τους χριστιανούς «άπιστους» να εγκαταλείψουν την πίστη τους για χάρη του Ισλάμ.
Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό τζαμί της τουρκικής κυβέρνησης, το «Κεντρικό Τζαμί της Κολωνίας», που βρίσκεται στην Κολωνία της Γερμανίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση ανέφερε στις 25 Σεπτεμβρίου:

Το Κεντρικό Τζαμί της Κολωνίας, το οποίο χτίστηκε από την Τουρκική-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DITIB) μετά από οκτώ χρόνια κατασκευαστικών εργασιών, έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων.
«Θα είναι το πιο σημαντικό και ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη και τη Γερμανία. Έχει συμβολική σημασία για τους μουσουλμάνους αδελφούς μας που ζουν εδώ,» δήλωσε ο Nevzat Yasar Asikoglu, πρόεδρος της DITIB, στους δημοσιογράφους. Το τζαμί μας συμβολίζει επίσης την ειρήνη, την αδελφοσύνη καθώς και την κουλτούρα της συνύπαρξης,» είπε.
Το συγκρότημα 17.000 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει επίσης εμπορικό κέντρο, αίθουσα εκθέσεων και σεμιναρίων, αίθουσα συνεδριάσεων χωρητικότητας 600 ατόμων, βιβλιοθήκη, γραφεία εργασίας και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο ισόγειο.
Η Γερμανία, μια χώρα με πάνω από 81 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη μετά τη Γαλλία. Ανάμεσα στους 4.7 εκατομμύρια Μουσουλμάνους της χώρας, τα τρία εκατομμύρια έχουν Τούρκικη καταγωγή.

Εντωμεταξύ, καθώς ένα τεράστιο νέο τζαμί εγκαινιάζεται στην Γερμανία, η σπουδαιότερη Χριστιανική Ορθόδοξη θεολογική σχολή, στο νησί Χάλκη (Heybeliada) στη Θάλασσα του Μαρμαρά, έχει παραμείνει κλειστή για περίπου 50 χρόνια με διαταγή της Τουρκικής κυβέρνησης. Επιπλέον, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τη χριστιανική ιερατική σχολή, ένα σημαντικό νέο κέντρο ισλαμικών σπουδών πρόκειται να χτιστεί που θα εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων.
Η DITIB, που έχτισε το καινούριο τζαμί στη Κολωνία, διευθύνει πάνω από 900 τζαμιά στη Γερμανία. Τα τζαμιά αυτά συνδέονται με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκικής Κυβέρνησης ή αλλιώς Diyanet, που παρέχει ιμάμηδες σε τζαμιά της DITIB.
Τα ΜΜΕ της Γερμανίας ανέφεραν πρόσφατα πως η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας σκέφτεται να θέσει την DITIB υπό επιτήρηση, μετά τη συμμετοχή της σε πολλά σκάνδαλα, όπως ιμάμηδες που κατασκοπεύουν για τουρκικές διπλωματικές θέσεις, η άρνηση να συμμετάσχει σε μια «αντιτρομοκρατική πορεία» στη Κολωνία, το κάλεσμα προς τους πιστούς να προσευχηθούν για τη νίκη της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, και για την στρατιωτική αναπαράσταση με τουρκικές σημαίες και ψεύτικα όπλα που δόθηκαν σε παιδιά «μάρτυρες».
Οι αντιδράσεις στις δραστηριότητες της DITIB στη Γερμανία αυξάνονται επίσης. «Εκείνοι που εξαπλώνουν τον εθνικισμό, το μίσος κατά των Χριστιανών, των Εβραίων ή των ανθρώπων χωρίς θρησκευτική υπαγωγή και κατασκοπεύουν εδώ με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης δεν μπορούν να συμμετέχουν στην καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού στη Γερμανία,» είπε ο Christoph de Vries, μέλος του κοινοβουλίου.
Παράλληλα, η Τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να εκμηδενίζει τη Χριστιανική κληρονομιά στη Τουρκία. Για παράδειγμα, η Ορθόδοξη Θεολογική Ιερατική Σχολή έχει γίνει σύμβολο της συστηματικής διάκρισης στην οποία εκτίθενται οι Χριστιανοί στην Τουρκία.
Η μόνη σχολή για την εκπαίδευση της ηγεσίας του Ορθοδόξου Χριστιανισμού, η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1971 από την Τουρκική κυβέρνηση. Από τότε, Ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν δύναται να εκπαιδεύσει ιερείς και πιθανούς διαδόχους για τη θέση του Πατριάρχη.
Σύμφωνα με το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Από το κλείσιμό της, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγκάζεται να στέλνει τους νεαρούς άντρες που επιθυμούν να γίνουν ιερείς σε μία από τις θεολογικές σχολές στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν επιστρέφουν λόγω των πολλαπλών περιορισμών όσον αφορά τη λήψη αδειών εργασίας και το γενικό κλίμα εκφοβισμού. Παρά τις υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου τη θεολογική μας σχολή, δεν σημειώθηκε πρόοδος. Αν η κατάσταση μείνει ως έχει, η διοικητική λειτουργία και το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκονται σε κίνδυνο.»

Το 2016, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανέφερε άλλες παραβιάσεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Τουρκία:

Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει περιορισμούς στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Ιεραρχών που τον ψηφίζουν απαιτώντας ότι πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αυθαίρετα μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιονδήποτε υποψήφιο για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Καθώς οι Ιεράρχες και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Τουρκία συνεχώς μειώνονται, ενδεχομένως να μην μπορούμε να εκλέξουμε Οικουμενικό Πατριάρχη στο σύντομο μέλλον.

Οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν τη χρήση του όρου ή τίτλου «Οικουμενικός» για οποιαδήποτε θρησκευτική δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία θεωρεί το Πατριαρχείο ως θεσμό του οποίου ο ηγέτης θεωρείται πνευματικός επικεφαλής των Ορθοδόξων Χριστιανών μόνο στην Τουρκία παρά ως ηγέτης 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει νομική ταυτότητα ή καλή τη πίστει νομική προσωπικότητα στην Τουρκία.
Η έλλειψη νομικής ταυτότητας αποτελεί σημαντική πηγή προβλημάτων για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπεριλαμβανομένης της μη αναγνώρισης των δικαιωμάτων κυριότητας και της μη έκδοσης αδειών παραμονής και εργασίας για τους αλλοδαπούς ιερείς που είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να διαθέτει οποιαδήποτε περιουσία – ούτε καν τις εκκλησίες του. Το ίδιο το πατριαρχικό σπίτι δεν αναγνωρίζεται ως ιδιοκτησία του Πατριαρχείου και ακόμη και το Ορφανοτροφείο στο νησί Πρίγκηπος (Buyukada) για το οποίο το Πατριαρχείο διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας από το 1902 δεν είναι νομικά αναγνωρισμένο από την τουρκική κυβέρνηση. Η αδυναμία εξασφάλισης αδειών εργασίας από «αλλοδαπούς» που εργάζονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε τρεις μήνες για να ανανεώσουν τις τουριστικές βίζες, γεγονός που διαταράσσει τη λειτουργία και την παραγωγικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποθαρρύνει το προσωπικό από το εξωτερικό.

Με διάφορες μεθόδους, οι τουρκικές αρχές κατάφεραν να κατασχέσουν χιλιάδες ιδιοκτησίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα με την πάροδο των χρόνων, συμπεριλαμβάνοντας τα μοναστήρια μας, εκκλησιαστικά κτίρια, ορφανοτροφείο, ιδιωτικές κατοικίες, πολυκατοικίες, σχολεία και γη.

Ακόμη χειρότερα, αντί να ανοίξουν ξανά τη σχολή, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ένα σχέδιο για την ανέγερση ενός νέου μαζικού ισλαμικού εκπαιδευτικού κέντρου στη μέση της Χάλκης.
Η Χάλκη είναι ένα από τα λίγα μέρη στην Τουρκία που έχει ακόμα ελληνικό πληθυσμό. Δεν φαίνεται τυχαίο ότι η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε τη Χάλκη να χτίσει ένα σημαντικό ισλαμικό κέντρο. Πρόκειται για μια ακόμα πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης εξισλαμισμού ώστε να εξαλειφτεί η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και ο ορθόδοξος χριστιανισμός στην περιοχή.
Οι Έλληνες της Τουρκίας— όσοι έχουν απομείνει από την κάποτε σπουδαία Βυζαντινή Αυτοκρατορία– είναι ένας πληθυσμός που διώκεται συνεχώς και έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Έχουν βιώσει, μεταξύ πολλών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίαπογκρόμ και εξαναγκασμένες απελάσεις από τα χέρια διάφορων τουρκικών κυβερνήσεων. Ως αποτέλεσμα, έχουν απομείνει μόνο γύρω στους 1.300 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά παρά το μικρό της μέγεθος, η ελληνική κοινότητα που τείνει να εξαφανιστεί εξακολουθεί να υφίσταται διακρίσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της.
Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία κρατά τη μεγαλύτερη χριστιανική θεολογική σχολή της χώρας κλειστή, ξοδεύει μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού της στην κατασκευή τζαμιών παγκοσμίως.
Η Diyanet είναι η κυβερνητική υπηρεσία που σχεδιάζει να κατασκευάσει το ισλαμικό κέντρο δίπλα στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός της Diyanet πέρυσι ανήλθε σε 8,1 δισεκατομμύρια λίρες (1,38 δισ. δολάρια), υπερβαίνοντας τους προϋπολογισμούς 12 υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου υγείας και του υπουργείου εσωτερικών, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
Οι δραστηριότητες της Diyanet περιλαμβάνουν την κατασκευή τζαμιών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, η Diyanet ολοκλήρωσε την κατασκευή τζαμιών σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Γερμανία, η Σομαλία, η Αϊτή, το Καζακστάν και η Γάζα. Νέα τζαμιά χτίζονται επί του παρόντος στην Αλβανία, την Κιργιζία, την κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Κύπρο, το Τζιμπουτί, τη Σουηδία και την Αγγλία.
Η Diyanet σχεδιάζει επίσης να χτίσει τζαμιά στο Κοσσυφοπέδιο, στην περιοχή των Καρατσάι – Τσερκεσίων της Ρωσίας, στο Τσαντ, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Βενεζουέλα, στη Μαυριτανία, στο Νίγηρα και στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Georgetown στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα «Τουρκικό πολιτιστικό κέντρο» χτίζεται επίσης στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Diyanet, η Diyanet έχει επίσης χτίσει τζαμιά στο Λίβανο, στο Μάλι, στις Φιλιππίνες και στην Κριμαία.
Η τουρκική κυβέρνηση προωθεί τον εξισλαμισμό μέσω των δραστηριοτήτων της, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή τζαμιών, ωστόσο ο βαθιά ριζωμένος χριστιανισμός της Τουρκίας είναι μια θρησκεία που πεθαίνει. Η Τουρκία, η οποία σήμερα περιλαμβάνει τη Μικρά Ασία ή την Ανατολία εντός των συνόρων της, έχει περισσότερες βιβλικές τοποθεσίες σε αυτήν από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μέσης Ανατολής εκτός από το Ισραήλ. Πολλοί χριστιανοί Απόστολοι και Άγιοι, όπως ο Απόστολος Παύλος, ο Πέτρος, ο Ιωάννης, ο Τιμόθεος, ο Άγιος Νικόλαος και ο Πολύκαρπος της Σμύρνης, μεταξύ άλλων, υπηρέτησαν ή έζησαν στην Τουρκία.
Ο εξισλαμισμός της περιοχής ξεκίνησε από τις τουρκικές φυλές από την Κεντρική Ασία, οι οποίες εισέβαλαν στην Ελληνική Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 11ο αιώνα. Σήμερα, μόλις το 0,1% του πληθυσμού της Τουρκίας, ύψους 80 εκατομμυρίων περίπου, είναι χριστιανοί – αποτέλεσμα διωγμών κατά των Χριστιανών ανά τους αιώνες.
Η σύγχρονη τουρκική δημοκρατία, που ιδρύθηκε το 1923, έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εκμηδένιση των εναπομεινάντων Ελλήνων χριστιανών στη χώρα μέσω διαφόρων εγκλημάτων και πιέσεων.
Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση, προφανώς ενεργώντας σύμφωνα με τη δική της τζιχαντιστική ιδεολογία, χτίζει τζαμιά στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν και χρησιμοποιεί πολλά από αυτά για τη δική της ισλαμική φονταμενταλιστική ατζέντα και διάδοση. Μια αδύναμη, αποπροσανατολισμένη και παραπλανημένη Ευρώπη φαίνεται να υποβάλλεται πρόθυμα σε αυτή την ιδεολογία.

Η Ουζάι Μπουλούτ, δημοσιογράφος από την Τουρκία, είναι Distinguished Senior Fellow στο Gatestone Institute. Τώρα ζει στην Ουάσινγκτον D.C.

Πηγή:  Gatestone Institute

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube