REAL TIME |

Όχι και στην ΑΟΖ πολιτική πυραύλων

Πανίκος Χαραλάμπους    
Το τελευταίο διάστημα, που η κυπριακή Κυβέρνηση προχωρά με γρηγορότερα βήματα στα όσα αφορούν στις έρευνες και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, εντείνονται και οι απειλές της Τουρκίας. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία χώρα ή εταιρεία να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στις περιοχές που είναι στη δικαιοδοσία της», ανέφερε σχετική δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Υπενθύμισε επίσης ότι σύντομα θα γίνει γεώτρηση στις περιοχές που το ψευδοκράτος αδειοδότησε στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε μάλιστα ότι «ένα σημαντικό μέρος του αδειοδοτημένου «οικοπέδου 7» βρίσκεται μέσα στα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».
Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει το «οικόπεδο 7» σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ενωρίτερα υπέγραψε μνημόνιο με την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στη γείτονα χώρα.
Χθες εξάλλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, με τον οποίο συζήτησαν για την επικείμενη ερευνητική γεώτρηση σε «οικόπεδο» που έχει αδειοδοτηθεί στην αμερικανική εταιρεία. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νεοφύτου, ύστερα από συνάντησή του με την Αμερικανίδα πρέσβη στην Κύπρο, «οι Αμερικανοί δεν ήρθαν για τουρισμό. Ήρθαν και θα μείνουν στα θέματα ενέργειας». Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία δεν θα «τολμήσει να κάνει στην ExxonMobil της Αμερικής αυτά που έκανε στην EΝΙ της Ιταλίας».
Είναι επομένως σαφές ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τα πράγματα στην ΑΟΖ. Ελπίζω μόνο να έχει προβλέψει όλες τις κινήσεις της Άγκυρας και να μην ακολουθεί μια πολιτική παρόμοια με αυτήν των πυραύλων S300, που κατέληξε σε μια μεγάλη κωλοτούμπα από την τότε Κυβέρνηση Κληρίδη. Κι αν στους στόχους της Κυβέρνησης με τις κινήσεις στην ΑΟΖ είναι να πιέσει και την Τουρκία στο Κυπριακό, να είναι έτοιμη και για αυτό το σενάριο. Καθώς, όπως ορθά σημειώνει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του, «ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, θα βρίσκουμε απέναντί μας την Τουρκία και στα ενεργειακά».
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube