Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 10 Οκτωβρίου 2018

Παρέμβαση Γκρούεφσκι στο πολιτικό αδιέξοδο της πΓΔΜ

Παρέμβαση Γκρούεφσκι στο πολιτικό αδιέξοδο της πΓΔΜ
Του Κώστα Ράπτη
Την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ σε τέσσερα σημεία (αυτά που αφορούν το όνομα της χώρας, το προοίμια και τα άρθρα περί σεβασμού των συνόρων και περί διασποράς), δρομολόγησε η κυβέρνηση της γείτονος καταθέτοντας το σχετικό αίτημα στο κοινοβούλιο, όπου σήμερα Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων. Ωστόσο, πέραν του συμβολικού μηνύματος που στέλνει η επιτάχυνση των διαδικασιών, το πολιτικό ερώτημα του πώς θα εξευρεθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων παραμένει προς το παρόν αναπάντητο.

Η τακτική του κυβερνώντος κόμματος SDSM συνίσταται στην εντατικοποίηση των επαφών με βουλευτές της αντιπολίτευσης, όχι όμως και με την ηγεσία του VMRO-DPMNE, σε μία προσπάθεια εντοπισμού τουλάχιστον εννέα “προθύμων” (κατά τις πληροφορίες του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού Telma υπάρχουν ήδη έξι), ειδάλλως, η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών χαρακτηρίζεται μονόδρομος.

Παράλληλα, δημιουργείται κλίμα απαξίωσης του VMRO-DPMNE, με την διακίνηση αφενός πληροφοριών ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διεκδικεί γενική αμνηστία για τα υπόδικα στελέχη της και αφετέρου καταγγελιών (τις οποίες αναπαρήγαγε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν) ότι βουλευτές που επιθυμούν να συμπράξουν στη συνταγματική αναθεώρηση δέχονται κάθε είδους απειλές.
Τα περί αμνηστίας φρόντισε να διαψεύσει ο ίδιος ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε χαρακτηρίζοντας τις εικασίες αυτές ενδεικτικές της ατμόσφαιρας που επικρατεί επί κυβέρνησης Ζάεφ και χαρακτηρίζοντας ανήθικο το να γίνονται παζάρια για κάτι που οι πολίτες ψήφισαν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Όσο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ο Μίτσκοσκι εμφανίσθηκε να το καλωσορίζει, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία (“μοντέλο Πρζνο”) που έφερε στα πράγματα το 2016 την κυβέρνηση Ζάεφ, δηλ. η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης και παράλληλα θα ορισθεί νέος Γενικός Εισαγγελέα κατόπιν πρότασης της αντιπολίτευσης και θα συγκροτηθεί κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για τις παρατυπίες που σημειώθηκαν στο δημοψήφισμα.
Εναλλακτικά, ο Μίτσκμοσκι προτείνει την άμεση διεξαγωγή εκλογών, εάν η κυβέρνηση αποκηρύξει την Συμφωνία των Πρεσπών.
Η πιο ηχηρή παρέμβαση προήλθε ωστόσο από τον πρώην πρωθυπουργό και ιστορικό ηγέτη του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στο κατώφλι της φυλακής, μετά την απόφαση του Εφετείου Σκοπίων να επικυρώσει την πρωτόδικη καταδίκη του σε διετή κάθειρξη για την υόθεση αγοράς με κρατικά κονδύλια τεθωρακισμένης λιμουζίνας προς χρήση του.
Παρεμβαίνοντας μέσω του Facebook ο Γκρούεσφκι κάλεσε το VMRO-DPMNE “να μην υποκύψει σε εκβιασμούς”, έκανε λόγο για “πολιτική δίωξη” εναντίον του και χαρακτήρισε “ενορχηστρωμένη” την καταδίκη του.
“Θέλω να απευθύνω μία έκκληση προς το κόμμα μου. Αν σας ζητήσει ο οποιοσδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο, να κάνετε έστω και την παραμικρή υποχώρηση που θα έπληττε τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα, συσχετίζοντάς την με τη διακοπή ή την άμβλυνση της πολιτικής δίωξης εις βάρος μου, ως επί σειρά ετών ηγέτης του VMRO-DPMNE, ως επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και ως βουλευτής του, σας παρακαλώ δίχως να το σκεφτείτε, δίχως να ταλαντευτείτε, να απορρίψετε κατηγορηματικά μία τέτοια αναξιοπρεπή πρόταση”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Γκρούεφσκι.
Πρόσθετα προβλήματα πάντως δημιουργεί η αρνητική στάση των αλβανικών κομμάτων (και ιδίως του αποδυναμωμένου συγκυβερνώντος DUI) απέναντι στο σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Σε περίπτωση που οι προσπάθειες για την ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών από την σημερινή Βουλή αποτύχουν, το DUI εξετάζει είτε την αυτόνομη κάθοδο, είτε την σύμπραξη με τα άλλα αλβανικά κόμματα είτε τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου, με το SDSM και τα άλλα κόμματα που υποστήριξαν από κοινού το “Ναι” στο δημοψήφισμα.
Ωστόσο, η αντιπολιτευόμενη “Συμμαχία για τους Αλβανούς” απορρίπτει τα δύο τελευταία σενάρια, ενώ και το αντιπολιτευόμενο κίνημα Besa (πτέρυγα Τετόβου) απορρίπτει την συνεργασία ειδικά με το SDSM και τονίζει ότι προέχει η ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, για την κατοχύρωση των συμφερόντων των Αλβανών ως ίσων πολιτών της χώρας. Από την πλευρά της, και η πτέρυγα Σκοπίων του Besa, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, υπογραμμίζει ότι αυτήν την στιγμή οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών από την σημερινή Βουλή.
Πηγή: Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube