Weather Icon
Βαλκάνια , Διαφθορά 25 Οκτωβρίου 2018

Οι πολίτες της Ρουμανίας αντιδρούν στη διαφθορά

Οι πολίτες της Ρουμανίας αντιδρούν στη διαφθορά
Γράφει η Κατερίνα Μετιτανίδου
Τον Αύγουστο, έλαβαν χώρα στη Ρουμανία, μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο Palatul Victoria, διαδηλώσεις κατά της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Ο λόγος ήταν τα μεγάλα ποσοστά διαφθοράς και η αντιδημοκρατική στάση της κυβέρνησης η οποία διαρκώς παρεμβαίνει και παρακωλύει το σύστημα δικαιοσύνης, προχωρώντας σε αλλαγές του δικαστικού συστήματος και του Ποινικού Κώδικα.
Σε αυτές τις διαδηλώσεις έσπευσαν να συμμετάσχουν πολλοί απόδημοι Ρουμάνοι οι οποίοι  στοχοποιούνται από υψηλά υφιστάμενα μέλη της Κυβέρνησης, ανάμεσα τους ο Πρόεδρος του κόμματος Liviu Dragnea  και ο Πρωθυπουργός Viorica Dancila. Ειδικότερα, χαρακτηρίζονται ως μη Ρουμάνοι, επειδή έφυγαν από τη χώρα, συνεπώς θεωρείται ότι  πρέπει να τους αφαιρεθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Επιπλέον, οι σοσιαλδημοκράτες (PSD) θεωρούνται ανεπισήμως οπαδοί του κομμουνισμού εξαιτίας ενός σημαντικού γεγονότος: τα μέλη του κόμματος υπήρξαν οι ίδιοι μέλη ή είναι συγγενείς ιδρυτικών μελών του Ρουμάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος (PCR), οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι την πτώση τους το 1989.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στις 10 και 12 Αυγούστου, ημέρες των διαδηλώσεων, τα αντίστοιχα ΜΑΤ άσκησαν υπερβολική βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και κακοποιώντας σωματικά ακόμη και ηλικιωμένους. Η Αστυνομία από την άλλη λειτούργησε πιο επαγγελματικά. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν περίπου 400 άτομα.
Όλα αυτά τα γεγονότα, μπορεί να φαίνεται ότι διαδραματίζονται σε μία μακρινή χώρα, παρόλα αυτά θα έπρεπε να μας απασχολούν και να μας προβληματίζουν για τους παρακάτω λόγους:
1) η Ρουμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, συνεπώς όλα τα παραπάνω διαδραματίστηκαν σε ευρωπαϊκό χώρο και επηρεάζουν όλες τις χώρες της ΕΕ. Παρόλα αυτά η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα έμεινε απαθής απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις.
2) η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ρουμανία στον παγκόσμιο χάρτη διαφθοράς για το έτος 2017.
3) ο Πρόεδρος της χώρας, Klaus Iohannis, κατέκρινε τους κυβερνώντες,καταδίκασε δημόσια την βίαιη αντίδραση των ΜΑΤ και δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση. Πήρε δηλαδή ξεκάθαρη θέση για τα γεγονότα και έδειξε ότι έχει προσωπικότητα.
4) πλήθος Ρουμάνων εγκατέλειψαν τη χώρα τους, όντας απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα, 400.000 ζουν μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες Έλληνες απηύδησαν από τους διεφθαρμένους πολιτικούς και πήραν την απόφαση να φύγουν για ένα καλύτερο μέλλον. Οι τελευταίοι μάλιστα δεν έχουν καν δικαίωμα ψήφου και πολλές φορές κατακρίνονται ως φυγόπονοι και αδιάφοροι απέναντι στα προβλήματα της πατρίδας.
Με βάση όλα τα παραπάνω, μήπως η ρουμάνικη πραγματικότητα δεν βρίσκεται τόσο μακριά από την ελληνική;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube