REAL TIME |

Weather Icon
Σκανδιναβικές χώρες 1 Οκτωβρίου 2018

Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας;

Υπάρχει  κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας;
Στη Δανία που μένω, για να πάρεις ανεργία όταν μείνεις άνεργος, θα πρέπει πρώτα να έχεις πληρώσει συνδρομή ανεργίας τουλάχιστον για 1,5 χρόνο. Αν θέλεις. Αν δε θέλεις δεν παίρνεις τίποτα. 200 ευρώ το 3μηνο λοιπόν μου έρχεται το μπιλιετάκι. Μπορεί και να μην υπάρξω άνεργος άλλα να πληρώνω. Μπορεί όμως και να είμαι άνεργος για 2 χρόνια (maximum). Λειτουργεί σαν μη υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου.
Η Δανία όμως θεωρείται σοσιαλιστική χώρα (care taker). Η διαφορά είναι ότι επικρατούν οι αριθμοί σε ΚΑΘΕ φάσμα της κοινωνικής και πόσο μάλλον της οικονομικής πολιτικής. Απόλυση δημοσίου υπαλλήλου στη Δανία γίνεται σε 5 λεπτάκια. Αξιολόγηση συνέχεια. Καταγραφή έργου και μετρητές απόδοσης. (Η κοπέλα μου δουλεύει στο Δημόσιο)

Πληροφορική ακόμα και στο γυμναστήριο. Θέλεις να συμετάσχεις στο πρόγραμμα χορού στις 18.00? Αίτηση από το κινητό σου μέχρι τις 17.30 το αργότερο και αν τελικά δεν έρθεις σου τραβάει και 7 ευρώ από την κάρτα σου και άμα σ’ αρέσει.

Αυτά που βλέπουμε όλοι και λέμε να οι πολιτισμένοι, είναι επειδή βάλανε κάτω τους αριθμούς και φτιάξανε κανόνες. Στα πάντα και παντού. Χωρίς συναισθήματα, ιδεολογίες του καφενείου και ωραία λόγια. 

Δεν έβγαλες τα σκουπίδια σου από την αυλή σου στις 11.00 το πρωί της Τρίτης μπροστά στο δρόμο? Δε θα στα μαζέψει κανείς μέχρι την άλλη Τρίτη. Θα φας εσύ τη βρώμα στην αυλή σου μια βδομάδα και θα αναγκαστείς να παράγεις λιγότερα σκουπίδια για να τα χωρέσει ο κάδος. Δεν κλείνει το καπάκι? Δε σου τα μαζεύει ούτε τότε. Θέλεις δεύτερο κάδο? Μόνο από το δήμο και 90 ευρώ καπάρο με το λογαριασμό του νερού. Αποτέλεσμα? Οι πιο ικανοποιημένοι πολίτες στον κόσμο.

Το ερώτημα είναι: Αντέχει ο Ελληνάρας ο χαλαρός ο αγωνιστής να φάει τόσο ξύλο λογικής και 100 κανόνες στη μούρη? Αντέχει ο άνθρωπος που τον είχε η μάνα του βασιλιά 40 χρόνια να αναλάβει 500 κοινωνικές ευθύνες? Θα αναγκαστεί νομίζω κάποια στιγμή, όταν θα ανοίγει την πόρτα του και θα κολυμπάει στις μπανανόφλουδες.
Με ήρεμο τρόπο μιλάω και απλά προσπαθώ να αποδαιμονοποιήσω τις τεχνοκρατικές πρακτικές. Όταν αποφασίζουν αλγόριθμοι όλοι βγαίνουν ισάξια κερδισμένοι. Όταν αποφασίζουν τα αδερφοξάδερφα ξέρουμε όλοι τι έχουμε.
Πληροφοριακά και με την ευκαιρία, οι πολυκατοικίες εδώ έχουν χώρο στο υπόγειο ή στην αυλή τους που βρίσκονται οι κάδοι. Ο δήμος έχει κλειδί και ανοίγει να τους αδειάσει. Αν ο γείτονας σε πιάσει να ρίχνεις π.χ γυαλί σε κάδο χαρτιού, σε αναφέρει στο διαχειριστή και σου έρχεται πρόστιμο περίπου 500 κορώνες (70 ευρώ) ανάλογα τα συμβόλαια της διαχείρισης. Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί πολλοί Έλληνες για κάποιο λόγο, νομίζουν ότι στο Εξωτερικό οι δήμοι και το κράτος χαϊδεύουν τους πολίτες και τους καθαρίζουν τα σπασμένα. Όλα κινούνται με βάση τη συμμόρφωση και την τιμωρία.
Τα πρώτα χρόνια νόμιζα ότι ζούσα σε δικτατορία. Αποδείχθηκε ότι τελικά όλα αυτά τα χρόνια ζούσα τη δικτατορία των ανεύθυνων στην Ελλάδα και όχι των υπεύθυνων στη Δανία.
Αλιευμένο σχόλιο από φόρουμ του
Theodore Michalas
Dimitris Aslanidis

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube