Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 2 Οκτωβρίου 2018

Ν. Κοτζιάς: Το χειρότερο σενάριο είναι η κατάρρευση της ΠΓΔΜ

Ν. Κοτζιάς: Το χειρότερο σενάριο είναι η κατάρρευση της ΠΓΔΜ
Το χειρότερο σενάριο είναι η ΠΓΔΜ να καταρρεύσει, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε, με αφορμή το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «ΕΡΤ», επεσήμανε ότι «η συνεργασία Ελλάδας – ΠΓΔΜ αποτελεί τη βέλτιστη πολιτική για το μέλλον των Βαλκανίων», ενώ εξήρε τον ρόλο σταθεροποιητή της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε στη συνέχεια, ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ενέχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη στάση της σκοπιανής αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι επέλεξε την αποχή, καθώς «σε διαφορετική περίπτωση θα ηττάτο».

Την ίδια ώρα, αφού διευκρίνισε ότι το πραγματικό εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ψηφοφόρους και όχι σε 1,8 εκατομμύρια, συμπέρανε ότι το «ναι» έλαβε απόλυτη πλειοψηφία, παρά το ποσοστό του 37% στους εγγεγραμμένους εκλογείς.

Επεσήμανε δε, ότι ο Ζόραν Ζάεφ «απέσπασε» περίπου 100.000 ψήφους περισσότερους, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ.
«Η ΠΓΔΜ έχει συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε» επεσήμανε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι. Ξεκαθάρισε δε, ότι «κανείς δεν είναι όμηρος» και ότι η γειτονική χώρα «έχει να κάνει πολύ περισσότερα» σε σχέση με την Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Νέα Δημοκρατία, ασκώντας κριτική στην επιλογή της Πειραιώς να «λειτουργήσει με όρους εσωκομματικούς», αρνούμενη να «δει το μεγάλο παιχνίδι».
Επαναλαμβάνοντας τα θετικά της συμφωνίας, εξέφρασε το παράπονο ότι «στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί η σημασία της αλλαγής του ονόματος, όπως και το erga omnes, το οποίο αποτελεί ένα πολύ δύσκολο πακέτο για τη γείτονα χώρα».
Κληθείς να σχολιάσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας» και υπογράμμισε ότι «είμαστε η κυβέρνηση των λύσεων».
Για τη στάση του Πάνου Καμμένου
Ειδική μνεία έκανε και στη στάση του Πάνου Καμμένου, διαμηνύοντας ότι «είμαστε δημοκρατική κυβέρνηση, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες».
«Με τον κ. Καμμένο υπάρχει η διαφωνία για το θέμα των Σκοπίων. Δεν είναι καλό οι διαφορές να εκδηλώνονται με ένταση, και αυτό δεν έχει συμβεί» επεσήμανε, μεταξύ άλλων. Και συμπλήρωσε: «Η διαφωνία με τον κ. Καμμένο είναι σαν “καβγαδάκι ενός γάμου”. Δεν έχει πάρει διαστάσεις, όμως».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι «ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα (σ.σ. της συμπολίτευσης), δεν μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική». «Ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα εκεί που νομίζει ότι θίγονται ουσιαστικά συμφέροντα, ενδιαφέροντα του κόμματός του ή του τρόπου που αντιλαμβάνεται το μέλλον της χώρας να διαφοροποιείται. Δεν είναι κακό πράγμα στη Δημοκρατία η διαφοροποίηση και η άλλη άποψη. Κακό πράγμα στη Δημοκρατία είναι αν αυτή η διαφοροποίηση παίρνει χαρακτήρα πολεμικής, προσωπικών χαρακτηρισμών» είπε.
Επισήμανε παράλληλα πως οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. «Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία και ψηφίζουμε, και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς» υπογράμμισε.
Επανέλαβε πάντως την εκτίμηση ότι ελληνική Βουλή θα καταφέρει να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν πάνω από 151 βουλευτές που θα την υπερψηφίσουν».
Ερωτηθείς αν συνδυαστούν οι εκλογές με τη διαδικασία ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Πρώτα θα κάνουμε κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το έχουμε συζητήσει με τον Πρωθυπουργό».
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube