Weather Icon
Σκανδιναβικές χώρες 5 Οκτωβρίου 2018

Η Σκανδιναβία δεν είναι μια σοσιαλιστική Βαλχάλα

Η Σκανδιναβία δεν είναι μια σοσιαλιστική Βαλχάλα

Η Σκανδιναβία έχει ξεχωριστή θέση στις ψυχές των σοσιαλιστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δημοσιογράφος της Guardian, Polly Toynbee περιέγραψε κάποτε τη Σουηδία ως “την επιτυχέστερη κοινωνία που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος”.

Πίσω στην Αμερική, άνθρωποι κάθε είδους, από υποψήφιοι Πρόεδροι μέχρι και νομπελίστες οικονομολόγοι, έχουν υποστηρίξει ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής πρέπει να δουν τη Σκανδιναβία ως ένα υπόδειγμα μείωσης της ανισότητας και προαγωγής μιας πιο ισορροπημένης ανάπτυξης.
Είναι όμως η σοσιαλιστική αυτή Βαλχάλα αυτό που υποστηρίζεται πως είναι;
Μιλώντας πέρσι στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Δανός πρωθυπουργός Lars Løkke Rasmussen προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. “Ξέρω ότι κάποιοι συσχετίζουν το σκανδιναβικό μοντέλο με κάποιου είδους σοσιαλισμό”, είπε. “Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Η Δανία απέχει πολύ από το να είναι μια σοσιαλιστική σχεδιασμένη οικονομία. Η Δανία είναι μια οικονομία της αγοράς”.
Πράγματι, με το να θεωρούνται οι σκανδιναβικές χώρες σοσιαλιστικές – ή έστω αριστερές – παραβλέπεται μια ουσιώδης αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομίες τους είναι οργανωμένες. Ενώ αυτές οι χώρες όντως έχουν ψηλούς φόρους και γενναιόδωρα συστήματα πρόνοιας, σε πολλές πτυχές τους οι αγορές τους είναι ασυνήθιστα ελεύθερες, υιοθετώντας ακριβώς το είδος των πολιτικών που η βρετανική Αριστερά, με την άκαμπτη προσήλωσή της στον κεντρικό σχεδιασμό και τον παρεμβατισμό, σπαταλά το χρόνο της να αντιμάχεται.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube