Weather Icon

Προσοχή!!! Χάνουμε και το χαρτί του φυσικού αερίου, αν δεν το καταλάβατε…

Προσοχή!!! Χάνουμε και το χαρτί του φυσικού αερίου, αν δεν το καταλάβατε…

Άριστος Μιχαηλίδης    
Τα σχόλια επί της έκθεσης Γκουτέρες, αλλά και για τη συζήτηση περί χαλαρής ομοσπονδίας, από τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς ξεκαθαρίζουν πολλά. Κυρίως, το πόσο ονειροβατούμε εμείς χωρίς πυξίδα. Τόσο ο Ακιντζί, όσο και ο Οζερσάι είναι ικανοποιημένοι, διότι τίθεται πλέον και από τον ΓΓ θέμα χρονοδιαγραμμάτων, όπως και από το ότι «ξεκαθαρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα και δεν έφτασαν σε ένα τέλος μένουν πλέον στο παρελθόν» (Ακιντζί). Για τα περί χαλαρής ομοσπονδίας θεωρούν ότι είναι μια μπλόφα (έτσι την είπε ο Οζερσάι) των Ελληνοκυπρίων για να μην μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «η αποτελεσματική συμμετοχή των πλευρών στις αρμοδιότητες που θα τυγχάνουν κοινού χειρισμού» (Ακιντζί), είτε μιλάμε για χαλαρή, είτε για ισχυρή ομοσπονδία. Ο Οζερσάι ήταν πιο έντονος: «Στην πραγματικότητα οι Ε/Κ αυτό που λένε είναι ότι δεν είναι έτοιμοι να διαμοιραστούν ισότιμα την πολιτική εξουσία με την τ/κ πλευρά, ότι αυτό τους ενοχλεί και επομένως ζητούν να γίνει διαμοιρασμός λιγότερων αρμοδιοτήτων.» Αυτές οι αντιδράσεις δείχνουν ένα πράμα: Ότι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Ούτε τον Γκουτέρες έπεισαν οι ηγέτες μας, ούτε τους Τουρκοκύπριους.
Διερωτόμαστε, γιατί προέκυψε αίφνης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θέμα χαλαρής ομοσπονδίας, έτσι, στα κουτουρού, χωρίς να ακολουθεί μια στρατηγική. Δηλαδή, συζητούμε μεταξύ μας τόσες μέρες αυτή την υπόθεση, όπως ακριβώς συζητούμε τη ΔΔΟ ή οποιαδήποτε μορφή λύσης, μπαίνουμε στις λεπτομέρειες του πολιτεύματος, διαφωνούμε, βριζόμαστε χωρίς κανένα νόημα. Ως να πρόκειται να το αποφασίσουμε και να το εφαρμόσουμε μόνοι μας.
Μετά από τόσα χρόνια συνομιλιών δεν κατάλαβαν οι ηγέτες μας τι θέλει η άλλη πλευρά; Και πιστεύει πράγματι ότι υπάρχει μια ειλικρίνεια στον στόχο, στο «κοινό όραμα», όπως το έλεγαν όταν είχαν το θάρρος του μομέντουμ;
Μας το λένε ξανά, λοιπόν: Δεν θα συμφωνήσουν καμιά λύση, όπως και να λέγεται, αν δεν θα μπορούν να ελέγξουν εξ ονόματος της Άγκυρας, όχι μόνο τα κατεχόμενα, που θα γίνουν συνιστών κράτος, αλλά και την κεντρική κυβέρνηση ώστε να έχουν λόγο σε όλη την Κύπρο. Ακόμα, λένε, κι αν θα είναι χαλαρή ομοσπονδία, με λιγότερες αρμοδιότητες στην κεντρική εξουσία, η αποτελεσματική συμμετοχή ή ο ισότιμος διαμοιρασμός της εξουσίας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Κι ο Οζερσάι ρίχνει και την ιδέα, ότι αν δεν μπορεί να υπάρξει λύση τουρκικών προδιαγραφών, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συνεργασία χωρίς λύση. Δηλαδή, να συμφωνηθεί, για παράδειγμα, η συνεργασία στον τομέα των «φυσικών πόρων», όπως λένε τους υδρογονάνθρακες. Διότι, αυτό είναι τώρα το μόνο που τους ενδιαφέρει κι εμείς, ας συνεχίζουμε να βλέπουμε «κοινά οράματα», χαλαρά ή σφιχτά. Δεν έχουν καμιά σημασία, διότι το μόνο ζήτημα που υπάρχει για την άλλη πλευρά είναι το φυσικό αέριο.
Το χειρότερο είναι ότι αυτό το κορυφαίο ζήτημα πέρασε και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα με τρόπο που ικανοποιεί απόλυτα την τουρκική πλευρά. Ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε ότι «οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες» και «πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η περιττή κλιμάκωση στους προσεχείς μήνες και να επιδιωχθεί διάλογος επί του θέματος». Δηλαδή; Τοποθετεί το φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, κάτι που η δική μας πλευρά απέρριπτε έντονα μέχρι τώρα, και καλεί σε διάλογο επί του θέματος, υιοθετώντας πλήρως την τουρκική αξίωση. Είναι πολύ καθαρά τα λόγια του για να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Να αποφευχθεί η περιττή κλιμάκωση, που σε προηγούμενη παράγραφο την αποδίδει στους νέους γύρους «διερευνητικών γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2018». Να επιδιωχθεί διάλογος επί του θέματος, λέει. Όταν το λέει ο Ακιντζί, ο Οζερσάι ή ο Τσαβούσογλου το απορρίπτουμε, αλλά όταν το λέει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τι θα κάνουμε; Έχουμε καμιά στρατηγική ή θα συνεχίσουμε κουτουρού, μέχρι το επόμενο βήμα; Που θα είναι να μας πουν: για να μην προκληθεί κρίση να κάνετε μια δικοινοτική τεχνική επιτροπή, που θα διαχειρίζεται το φυσικό αέριο. Τα χειρότερα έπονται.

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube