Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 20 Οκτωβρίου 2018

Προσοχή! Τα βάσανα για τον Ζάεφ δεν τελείωσαν ακόμη…

Προσοχή! Τα βάσανα για τον Ζάεφ δεν τελείωσαν ακόμη…
Παντελής Σαββίδης

  • Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ.: EPA / Patrick Seeger)
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανάσανε προσωρινά μετά την επιτυχή γι’ αυτόν κατάληξη της ψηφοφορίας στη Βουλή της χώρας του, αφού «κατάφερε» μετά από πολλές πιέσεις και υποσχέσεις να βρει τους οκτώ βουλευτές και να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 ψήφων (2/3) για να αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος.

Από εδώ και πέρα υπολείπονται δύο ακόμη ψηφοφορίες.
Η μια αφορά την έγκριση κατ’ άρθρο των αλλαγών που θα δρομολογηθούν, η οποία απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές), τους οποίους έχει ο κ. Ζάεφ. Η άλλη είναι η τελική ψηφοφορία, κατά την οποία χρειάζονται να ψηφίσουν υπέρ πάλι 80 βουλευτές (τα 2/3) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αν πάρει κανείς υπόψη του τα επίθετα με τα οποία υποδέχτηκαν στα Σκόπια τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών το βράδυ της Παρασκευής, τίποτε δεν εγγυάται, ακόμη, ότι η πορεία ως το τέλος της διαδικασίας θα είναι ομαλή.
Τόσο περισσότερο όσο:
  • Στην πΓΔΜ υπάρχουν ισχυροί φανατικοί θύλακες του «Μακεδονισμού», οι οποίοι θα αποδυθούν σε πιέσεις και απειλές τις επόμενες ημέρες.
  • Η αντιπολίτευση του VMRO έχει αναθαρρήσει από την αποχή στο δημοψήφισμα και δεν φοβάται την προσφυγή στις κάλπες.
  • Η επιρροή της Δύσης στην αντιπολίτευση είναι μικρή και δεν παράγει αποτελέσματα.
  • Έχει αναθαρρήσει και ο ρωσικός παράγων που κάνει παρασκηνιακό παιχνίδι. Και αυτό περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση.
Το πιθανότερο είναι ότι οι «οκτώ» θα ψηφίσουν και στην τελευταία ψηφοφορία και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς για τον κ. Ζάεφ, αλλά ας κρατούμε και μια επιφύλαξη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε συναλλαγή, η μορφή και η έκταση της οποίας ποικίλλει.
Ο πρωθυπουργός Ζάεφ, μιλώντας επανειλημμένως στη Βουλή, πρότεινε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις αλλαγές στο σύνταγμα και τους προσέφερε, εύσχημα αλλά ρητά, συμφιλίωση, υπονοώντας τις εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη που έχουν βουλευτές και στελέχη του VMRO κατά τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εισέβαλαν στη Βουλή και προπηλάκισαν τον κ. Ζάεφ και στελέχη του κόμματός του.
Επί παραδείγματι, ο Κρίστο Μίκοβσκι, ένας από τους «οκτώ», έχει προσαχθεί στο παρελθόν με χειροπέδες στην εισαγγελία για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και στο βιογραφικό του φέρεται γεννημένος στο Βελιγράδι. Να σημειωθεί ότι στα γεγονότα στα οποία αναφερόμαστε ήταν έντονη η ανάμειξη της Σερβίας, γεγονός που προκάλεσε τις επόμενες ημέρες, από τη συγκρότηση της κυβέρνησης Ζάεφ, κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, οι «οκτώ» ψήφισαν μεν την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικών αλλαγών, αλλά συνόδευσαν την κίνησή τους με κείμενο τεσσάρων σημείων από την υλοποίηση των οποίων εξαρτούν την περαιτέρω υποστήριξη της διαδικασίας. Τα σημεία αυτά επιγραμματικά περιλαμβάνουν:
  1. Αποδοχή τροπολογίας του συντάγματος που θα εγγυάται τη «μακεδονική» ταυτότητα….

Η συνέχεια του άρθρου στο Πόντος Νιούζ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube