Weather Icon

Ελένη Θεοχάρους: Η ΔΔΟ πέθανε – Ζήτω το Σχέδιο Ανάν

Ελένη Θεοχάρους: Η ΔΔΟ πέθανε – Ζήτω το Σχέδιο Ανάν

Άλλοι το λένε στα κρυφά, άλλοι το κελαηδούνε, άλλοι το λεν στα φανερά και άλλοι μοιρολογούνε…
Το λεν πουλιά των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου…
Πάντως η ΔΔΟ παρουσιάζει πια ισοηλεκτρική γραμμή. Τη θέση της ως ύψιστη πατριωτική λύση του Κυπριακού για τους μέχρι πρότινος φανατικούς οπαδούς της, παίρνει επί του παρόντος η «χαλαρή ομοσπονδία», η «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», ουσιαστικά τα δύο κράτη με συνομοσπονδιακή σύνδεση, ήτοι το σχέδιο Ανάν.
Προς επίρρωσιν των ανωτέρω παραθέτω αποσπάσματα από ένα σχόλιο στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail Online» της 16ης Οκτωβρίου:
AFTER decades of Greek Cypriot politicians demanding a federation with a big, powerful central state, President Anastasiades has decided he does not want it.
On Monday, he told party leaders he wanted a loose federation or confederation, which meant a small central state with few authorities and most powers residing with the two constituent states. Loose federation or confederation was the unchanging position of the late Rauf Denktash, who argued that this was the best way to solve the Cyprus problem…
…This was the philosophy of the demonised Annan plan, which envisaged the central state being run by a six-member presidential council and having limited powers…
…Now, the president has decided that a loose federation is the best way forward and has tried to sell it to the other party leaders.
Perhaps it is his way of easing Greek Cypriots towards a two-state solution which has been his preferred option for some time now…

Η επιστροφή του σχεδίου Ανάν μετά από 15 χρόνια, το οποίο απορρίφθηκε από τον λαό ως διχοτομικό και ρατσιστικό, εμφανίζεται και μέσα στις δηλώσεις συνεργατών του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες «περί νέων ιδεών» και αποδεικνύει πως αμετάθετος στόχος των υποστηρικτών του ήταν και παραμένει αυτό που σήμερα παρουσιάζεται ως αδήριτος ανάγκη και υψίστη πατριωτική υποχρέωση: τα δύο κράτη με μια χαλαρή σύνδεση που να επιτρέπει και στα δύο να ευρίσκονται μέσα στην ΕΕ.
Χωρίς κανείς να αποκλείει οιανδήποτε εξέλιξη, από την αποσκίρτηση των Τούρκων, την πλήρη ανεξαρτησία τους ή πιθανότερο την ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία.
Η οποία φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικεί, ούτε να την υπονομεύει στρατιωτικά και γεωπολιτικά, ούτε να αυξάνει τον μουσουλμανικό πληθυσμό των κατεχομένων, ούτε να αποστέλλει τους Τουρκοκύπριους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικούν τις περιουσίες τους στον νότο και να επιτυγχάνουν την επιστροφή τους στο «Νότιο Κρατίδιο».
Αυτές είναι οι μεσοπρόθεσμες επιδιώξεις της Τουρκίας.
Βραχυπρόθεσμα, οι Τούρκοι, πιστοί στις προαγγελίες τους βγάζουν τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις –έστω και εικονικές, μιας και από ό,τι λένε αυτοβαυκαλιζόμενοι οι ημέτεροι στρατηγιστές, δεν μπορεί να κάνει καλή γεώτρηση– εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και ας τολμήσουν να τον ενοχλήσουν. Ποιος θα ενοχλήσει τον «Πορθητή» όταν το κυπριακό ναυτικό είναι ανύπαρκτο και το ελληνικό μακριά; Οι τριμερείς συμμαχίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία ή ο 6ος Στόλος; Και πού είναι η αποτροπή στην οποία αναφέρονται οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας;
Και ο Βασιλιάς είναι γυμνός και το κράτος τσίτσιδο. Γι’ αυτό λέω, όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν. Η Τουρκία τους χειρίζεται ως μαριονέτες. Και επαναφέρει τεχνηέντως το σχέδιο Ανάν σε πιο ακραία μορφή που και «τα στρατηγικά της συμφέροντα εξυπηρετεί, και τα σχέδια του Ερντογάν».
Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι φανατικοί της ΔΔΟ μας το έλεγαν ξεκάθαρα. Αν δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα φθάσουμε σε λύση. Τώρα οφείλουμε να τους χειροκροτήσουμε. Πέτυχαν, ενώ εμείς, οι άλλοι, οι απορριπτικοί, υπό μανδραγόρα καθεύδομεν!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube