Weather Icon

Ανταπόκριση από τα Σκόπια: Ο Ζάεφ έχασε τις εντυπώσεις αλλά όχι το δημοψήφισμα

Το υψηλό ποσοστό της αποχής στο δημοψήφισμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί εύλογα τη βάση των περισσότερων σχολίων και αναλύσεων σχετικά για το τι πραγματικά συνέβη την Κυριακή στη γειτονική χώρα. Αν και δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με το ότι η συμμαχία του «ΝΑΙ» έχασε τις εντυπώσεις, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν πράγματι ο Ζόραν Ζάεφ έχασε το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, στις κάλπες προσήλθαν 666.743 πολίτες και 609.813 επέλεξαν να στηρίξουν το «ΝΑΙ». Ακόμα και αν στις κάλπες προσέρχονταν 1.191.832 πολίτες όπως στις εκλογές του 2016, πάλι το «ΝΑΙ» θα κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία, έστω με μόλις 51,17%.
Ο απόλυτος αριθμός των ψήφων στο δημοψήφισμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αντιστοιχηθεί με τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έλαβαν τα κόμματα στην εκλογική αναμέτρηση του 2016. Η συμμαχία υπό τον Ζόραν Ζάεφ έλαβε 436.981 ψήφους έναντι 454.577 της συμμαχίας του εθνικιστικού VMRO. Ο Ζόραν Ζάεφ σχημάτισε κυβέρνηση με την υποστήριξη των αλβανικών κομμάτων, τα οποία αθροιστικά έλαβαν 210.749 ψήφους. Κοινώς, ο σημερινός κυβερνητικός σχηματισμός έλαβε συνολικά 647.730 ψήφους, σχεδόν δηλαδή όσες και το «ΝΑΙ» στην κάλπη της Κυριακής.

Για τη συνέχεια AthensVoice

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube