REAL TIME |

Weather Icon

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει αυτοκεφαλία στην σχισματική εκκλησία των Σκοπίων

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει αυτοκεφαλία στην σχισματική εκκλησία των Σκοπίων

Επικαλούμενο “υψηλόβαθμες εκκλησιαστικές πηγές” της πΓΔΜ, δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων “SLOBODEN PECHAT”  αναφέρει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε πρόσφατα στην επιστολή της εκκλησίας της πΓΔΜ, η οποία ζητούσε να της απονεμηθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία “Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής”.
Όπως αποκαλύπτει το thepresident.gr, σύμφωνα με το δημοσίευμα της συγκεκριμένης εφημερίδας, η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν αρνητική.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, στην απαντητική επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ότι «μετά το αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τα Σκόπια να της αποδοθεί αυτοκέφαλο υπό την ονομασία “Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας”, λάβαμε απόφαση να μην αποφασίσουμε επ’ αυτού του θέματος, διότι η περιοχή αυτή δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία μας, αλλά είναι υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου του Πεκίου, δηλαδή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την εκκλησία της πΓΔΜ αναφέρεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας απολύτως παραλληλισμός μεταξύ του αιτήματος της εκκλησίας της πΓΔΜ και της διευθέτησης του ζητήματος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Όπως διευκρινίζεται, σύμφωνα με την ε/φ, στην επιστολή προς την εκκλησία της πΓΔΜ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν είχε παραχωρήσει ποτέ στην Μόσχα τις εκκλησιαστικές επαρχίες της Ουκρανίας, ενώ το 1922 έχει παραχωρήσει στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τις εκκλησιαστικές επαρχίες που περιλαμβάνονται σήμερα στην επικράτεια της πΓΔΜ.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο “Μητροπολίτης” Πέταρ της εκκλησίας της πΓΔΜ αναφέρει ότι «ακόμα και αν καταρρεύσουν οι ελπίδες για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος μέσω της Κωνσταντινούπολης, η “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία». Παράλληλα, δηλώνει πεπεισμένος ότι όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας του κράτους της πΓΔΜ, την ίδια στιγμή θα αποδοθεί και το αυτοκέφαλο στην εκκλησία της χώρας…
Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube