Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Πολωνία 5 Οκτωβρίου 2018

Πιέζουν οι Πολωνοί για αμερικανική βάση – Θα την “πληρώσουν” Ουκρανία και Λευκορωσία;

Στη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda πρότεινε οι ΗΠΑ να καθιερώσουν μια μόνιμη στρατιωτική βάση στη χώρα του. Αυτό δεν ήταν η πρώτη φορά που η πολωνική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια τέτοια αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός του. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετές ΝΑΤΟϊκές ομάδες μάχης επιχειρούν ήδη στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής εκ περιτροπής, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Μελλοντικής Παρουσίας. Με τις ΗΠΑ να ηγούνται των ΝΑΤΟϊκών ομάδων –ως “το έθνος-πλαίσιο”- αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 800 Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία ανά πάσα στιγμή.
Παρόλα αυτά, για αρκετούς μήνες οι πολωνικές αρχές ασκούσαν πιέσεις για την ανάπτυξη ενός ολόκληρου τεθωρακισμένου τμήματος των ΗΠΑ στην Ανατολική Πολωνία. Έχουν ακόμη δηλώσει ότι θα προσφέρουν μέχρι και 2 δισ. δολάρια για να καλύψουν το κόστος της δημιουργίας μιας μόνιμης αμερικανικής βάσης –αν και ο πρόεδρος Donald Trump υποστήριξε ότι “προσέφεραν περισσότερα από 2 δισ. δολάρια για να το κάνουμε αυτό, οπότε το εξετάζουμε”. Για να σιγουρέψουν ότι είχαν την προσοχή του Trump, οι πολωνικές αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι θα ονομάσουν τη βάση “Fort Trump” (Φρούριο Trump), όπως έγραψε προσφάτως ο Pawel Zerka του ECFR.

Για τη συνέχεια capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube