Weather Icon

Ανεξάρτητοι φοιτητές στη Λευκωσία τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – Πού είναι η ελλαδική φοιτητική νεολαία;

Ανεξάρτητοι φοιτητές στη Λευκωσία τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – Πού είναι η ελλαδική φοιτητική νεολαία;
Σταύρος Καλεντερίδης 

Ανεξάρτητοι φοιτητές στη Λευκωσία τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

  • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη)
Πριν από λίγες μέρες είχα την τιμή και την ευτυχία να συμμετάσχω σε μια μοναδική για την εποχή μας εκδήλωση. Με συνομιλητή μου τον εκλεκτό δικηγόρο Νικόλα Κωνσταντινίδη, βρεθήκαμε ενώπιον φιλόξενου κοινού σε μια εντελώς διαφορετική εκδήλωση από αυτές που έχουμε συνηθίσει, με τίτλο «Μακεδονία – Ανατρέπεται η Συμφωνία των Πρεσπών;». Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη.
Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη είναι μια ακομμάτιστη παράταξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μακριά από τις αγκυλώσεις και τους στρατευμένους και εκφυλιστικούς μηχανισμούς των κομμάτων.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, «Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη ιδρύθηκε το 1995 από μια ομάδα φοιτητών οι οποίοι αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με την ιδέα της ύπαρξης των κομμάτων στο χώρο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Κύπρου. Αποτελεί έκτοτε τη μόνη ανεξάρτητη, αυτόνομη, ακομμάτιστη φοιτητική παράταξη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη δόθηκε ένα όνομα που να αντιπροσωπεύει εξίσου και τις τρεις της ιδιότητες: την ακομμάτιστη, τη φοιτητική και την αγωνιστική».
Το γεγονός πως νεαρά παιδιά κατάφεραν και έσπασαν τα δεσμά, το ζυγό και τις παρωπίδες των κομμάτων και έφτιαξαν κάτι πραγματικά ελεύθερο για τους φοιτητές, είναι από μόνο του αξιοζήλευτο. Και είναι αξιοζήλευτο διότι τα ελλαδικά πανεπιστήμια χειμάζονται για δεκαετίες από τη μάστιγα των κομματικοποιημένων φοιτητικών παρατάξεων και νεολαιών. Μια μάστιγα που αποτελεί παγκόσμια «μαύρη» πρωτοπορία της χώρας μας, και που η πολιτεία οφείλει να εξαλείψει.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης (φωτ.: Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη)

Ωστόσο, το πλέον αξιοζήλευτο ήταν το γεγονός πως οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τη σοβαρότητα και το πνεύμα που τους διακρίνει, αποφάσισαν να διοργανώσουν μια εκδήλωση για ένα μείζον εθνικό ζήτημα, και συγκεκριμένα για την παράδοση της Μακεδονίας μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε μια εποχή που οι ελεγχόμενες νεολαίες στα πανεπιστήμια της ηπειρωτικής Ελλάδας αναλώνονται σε άστοχες και σχεδόν γραφικού τύπου εκδηλώσεις, η ΕΠΑΛξη επέδειξε ευθυκρισία, εθνική ευαισθησία, αλλά και ενδιαφέρον για σοβαρά πολιτικά ζητήματα τα οποία στην πραγματικότητα αφορούν τους νέους και τις νέες μας όσο τίποτε άλλο.
Κατά την εκδήλωση, σε μία από τις πιο εύστοχες ερωτήσεις που μου έχουν κάνει ποτέ, ένας πολίτης ρώτησε κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος τεχνητής δημιουργίας διαφορετικού «κυπριακού έθνους» σε συνέχεια του «μακεδονικού» που δημιουργεί τώρα η ελληνική κυβέρνηση.
Πράγματι, όπως απάντησα, στρατηγικός σχεδιασμός των ιθυνόντων της παραχώρησης της Μακεδονίας είναι και ο διαμελισμός του ελληνισμού σε Μακεδόνες του Βορρά, Ισλαμοθράκες, Κρήτες του Νότου, Ενετοεπτανήσιους, διασκορπισμένους Πόντιους, Έλληνες της Αττικής, κτλ. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας «συλλογής λαών και φύλων» στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από την οποία η Κύπρος μας δεν θα μπορέσει δυστυχώς να διασωθεί.
Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά της Κύπρου έχουν νιώσει την απεχθή απειλή κατά της εθνικής τους ταυτότητας με τον πλέον βάναυσο τρόπο, κάτι που ακόμα δεν έχουν βιώσει τα παιδιά στον ελλαδικό χώρο. Οφείλουμε λοιπόν να φροντίσουμε να μην δεχθεί αντίστοιχες απειλές κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, οπουδήποτε στον πλανήτη.
Αυτό είναι το χρέος μας και ιδιαίτερα προς αυτά τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά της Κύπρου, τα οποία αποτελούν το πλέον υγιές κομμάτι της Ελλάδας και παράδειγμα προς μίμηση για τις κοινότητες των απανταχού Ελλήνων. Χίλια μπράβο.
*Πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube