Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 20 Οκτωβρίου 2018

Ιταλία: «Αμετακίνητη» η κυβέρνηση για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ – Καμία ανησυχία από την υποβάθμιση Moody’s

Ιταλία: «Αμετακίνητη» η κυβέρνηση για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ – Καμία ανησυχία από την υποβάθμιση Moody’s
Στο σημερινό (20/10) υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης τίθεται επί τάπητος όλες οι διαφωνίες μεταξύ Lega Nord και M5S
Σταθερή και χωρίς υπαναχωρήσεις παραμένει η ιταλική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και κυρίως αυτόν που αφορά το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις τόσο από τις αγορές όσο και από την Κομισιόν.
Ακόμη και η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s δεν φαίνεται να ανησυχεί τη Ρώμη, πιθανώς γιατί ήταν απόλυτα αναμενόμενη και ταυτόχρονα στην έκθεση του οίκου υπάρχει και σωρεία θετικών σχολίων για την ιταλική οικονομία και τις προοπτικές της. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τον στόχο του ελλείμματος στο 2,1% από 2,4% του ΑΕΠ, ενώ εμφανίστηκε σχεδόν… αδιάφορος για την υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας. 
Η προσοχή σαφώς στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι βασικές διαφωνίες για το φορολογικό σύστημα και για ορισμένα κοινωνικά επιδόματα. 
Πάντως η αρχική εκτίμηση ότι υπάρχει ρήγμα στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης διαψεύσθηκε, με τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini, να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει ενωμένη, στοχεύοντας πάνω απ’ όλα «να αλλάξει την Ιταλία προς το καλύτερο».
Ανάλογου τύπου δηλώσεις πραγματοποίησε και ο επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini, υπογραμμίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας η κυβέρνηση να παραμείνει ενωμένη.
Salvini: Δεν αλλάζει ο στόχος για το έλλειμμα – Η κυβέρνηση θα παραμείνει ενωμένη 
Απόλυτα ξεκάθαρος ότι η ιταλική κυβέρνηση ούτε θα αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει ούτε θα διαλυθεί εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρός της και επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini, προσερχόμενο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. 
«Θα πω τόσο στον Di Maio όσο και στον Conte, τους οποίους εκτιμώ, ότι έχουμε τόσους εχθρούς εκτός της Ιταλίας που θέλουν μία αδύναμη Ιταλία, ώστε θα πρέπει να είμαστε εμείς ενωμένοι. 
Δεν ζητώ ειδικές προϋποθέσεις, αλλά να τηρηθούν αυτά που έχουμε συμφωνήσει», υποστήριξε ο Salvini.
Πάντως φρόντισε να προσθέσει ότι βασική του επιθυμία είναι αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων να είναι απόλυτα ξεκάθαρα και να μην υπάρχουν «ασαφή» σημεία. 
«Υπήρξε, όντως, μία παρεξήγηση.
Ως εκ τούτου καλό θα ήταν ό,τι συμφωνηθεί να υπάρχει και γραπτά και να έχουμε τόσο εγώ όσο και οι Conte, Di Maio από ένα αντίγραφο, ώστε να μην υπάρχουν νέα προβλήματα», κατέληξε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Di Maio: Η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση του στόχου για το έλλειμμα

Σε διάψευση δημοσιευμάτων που θέλουν την ιταλική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το στόχο για το έλλειμμα προϋπολογισμού, στο 2,1% του ΑΕΠ από 2,4%.
«Εκ μέρους της κυβέρνησης αρνούμαι ότι υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ελλείμματος, ο στόχος του οποίου παραμένει στο 2,4%», υπογράμμισε ο Di Maio, διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Il Foglio.
Αναφερόμενος στην υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s υποστήριξε ότι «υποδεχόμαστε την υποβάθμιση με ένα πλατύ χαμόγελο».

Savona: Διαχειρίσιμο το ιταλικό χρέος – Στόχος η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης

Ως διαχειρίσιμο χαρακτήρισε το ιταλικό χρέος – το οποίο φθάνει στο 130% του ΑΕΠ- ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona. 
Σύμφωνα με τον Paolo Savona ο βασικός στόχος της ιταλικής οικονομικής πολιτικής είναι να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ανάπτυξης του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 3%. 
«Το ιταλικό χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα.
Η Ιταλία δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.
Η πραγματική πρόκληση είναι να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι επενδύσεις, κάτι που θα βοηθήσει ώστε η ανάπτυξη να διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 3%», υπογράμμισε.

Moody’s: Στο Baa3 υποβαθμίζεται η αξιολόγηση – Σταθερές οι προοπτικές 

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά 1 κλίμακα στο Baa3 από Baa2, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, με τις προοπτικές (outlook) να είναι σταθερές.
Όπως ήταν αναμενόμενο βασική αιτία της υποβάθμισης είναι η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού στο οποίο η κυβέρνηση της Ιταλίας θέτει ως στόχο για το έλλειμμα το 2,4%, γεγονός που κατά τον οίκο θα διατηρήσει στο τρέχον υψηλό επίπεδο του 130% του ΑΕΠ το χρέος της χώρας.
Η Moody’s αναφέρει ότι το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς η οικονομία της Ιταλίας θα συνεχίσει να ακολουθεί αδύναμη πορεία.
Ως δεύτερη αιτία ο οίκος αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη από τη διακοπή των διαρθρωτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Σύμφωνα με την Moody’s, τα δημοσιονομικά και οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις προοπτικές ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση.
Μετά από μια προσωρινή άνοδο στην ανάπτυξη λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ο οίκος αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας θα  υποχωρήσει περίπου στο 1%.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον γενικά ισορροπημένο κίνδυνο στο επίπεδο αξιολόγησης Baa3.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube