REAL TIME |

Weather Icon
Τσεχία 25 Οκτωβρίου 2018

Σαν σήμερα το 1968, η Τσέχα γυμνάστρια Βέρα Τσάσλαβσκα κατακτούσε την πρώτη θέση

Σαν σήμερα το 1968, η Τσέχα γυμνάστρια Βέρα Τσάσλαβσκα κατακτούσε την πρώτη θέση
 στις ασκήσεις εδάφους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού.
 Το είχε πει δύο μήνες πριν, όταν τα τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας διέλυαν την Άνοιξη της Πράγας: «Θα ιδρώσω αίμα για να τους κερδίσω», εννοώντας τις αντιπάλους της από την ΕΣΣΔ.
Έχοντας ήδη υπογράψει το Μανιφέστο των 2000 Λέξεων του συγγραφέα Λούντβικ Βάτσουλικ (υπογράφηκε από διανοούμενους διαφόρων αποχρώσεων και άλλους διασήμους, και δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 1968, δύο μήνες πριν μπουν τα τανκς), κατέφυγε σε μία μυστική τοποθεσία έξω από την Πράγα, στα βουνά, όπου έκανε το βασικό μέρος της ολυμπιακής προπόνησής της ΧΩΡΙΣ όργανα ή πάτωμα.

Πράγματι νίκησε στο Μεξικό, αλλά την τελευταία στιγμή οι Σοβιετικοί κέρδισαν μία ένσταση, ένας κριτής άλλαξε τη βαθμολογία του, και η Λαρίσα Πέτρικ βρέθηκε στο ίδιο σκαλί του βάθρου με τη Βέρα: μοιράστηκαν το χρυσό.

Στη φωτογραφία, βλέπουμε τη διαμαρτυρία της Τσάσλαβσκα την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου τής ΕΣΣΔ: αποστρέφει την κεφαλή και κοιτά κάτω. Όχι για τη Λαρίσα — αλλά για την εισβολή.
Όταν επέστρεψε στην τότε Τσεχοσλοβακία, έχοντας συνολικά εφτά χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (!) και τέσσερις παγκόσμιους τίτλους σε μια εκπληκτική καριέρα, σταμάτησε απολύτως τον αθλητισμό, στα 26 της χρόνια. Για την ακρίβεια, της απαγόρευσαν να μετέχει στο εξής σε αθλητικές διοργανώσεις ή ακόμη και να προπονεί παιδιά, όπως ήταν το όνειρό της, και τη διόρισαν καθαρίστρια. Τιμωρήθηκε σκληρά από τη δικτατορία και πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια, γεμάτα κακουχίες και μεγάλη φτώχεια.
Αλλά πρόλαβε και είδε την πτώση του κομουνισμού και έζησε πολλά χρόνια έκτοτε, χωρίς να μετανιώνει για τίποτε, όπως δήλωνε συχνά.
Πέθανε πρόπερσι, το 2016.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube