Weather Icon
Βαλκάνια , Ευρωπαϊκή Ένωση , ΝΑΤΟ 21 Σεπτεμβρίου 2018

Stratfor : Η απειλή για την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια

Stratfor : Η απειλή για την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια

Η εξωτερική οικονομική βοήθεια και η υπόσχεση ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, συνέβαλαν στη δημιουργία ειρηνικού κλίματος στα Δ. Βαλκάνια. Τα δεδομένα όμως ανατρέπονται. Αναμοχλεύονται μακραίωνα πάθη δημιουργώντας κίνδυνο για νέες συγκρούσεις.





Μετάφραση-Επιμέλεια: Άννα Φαλτάϊτς

Κάτω από την επιφάνεια της σχετικής ηρεμίας στα Δυτικά Βαλκάνια κατά την τελευταία δεκαετία, οι εθνοτικές εντάσεις και τα εθνικιστικά πάθη συνεχίζουν να κοχλάζουν.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η ειρήνη της περιοχής θα δοκιμαστεί λόγω των κινήσεων για ομαλοποίηση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου και ιδιαιτέρως της αμφιλεγόμενης ιδέας ανταλλαγής εδαφών που θα μπορούσε να  έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιοχή. Παράλληλα, το δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ –σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στην μακρά διαμάχη με την Ελλάδα- μπορεί να ανακινήσει τα εθνικιστικά αισθήματα και τις πολιτικές αντιδράσεις στις δυο χώρες. Εν τω μεταξύ, οι ξένες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ενεργούν προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube