Weather Icon
Λατινική Αμερική 2 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς ο Daniel Ortega έγινε τύραννος

Πώς ο Daniel Ortega έγινε τύραννος
Υποστηρικτές των Sandinista κρατούν ένα πορτρέτο του Ortega σε μια συγκέντρωση στη Managua, τον Νοέμβριο του 2009. OSWALDO RIVAS / REUTERS

Αυτό που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί, συνέβη ξανά στη Νικαράγουα. Από τις 18 Απριλίου, όταν η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης πυροδότησε μια μαζική πολιτική εξέγερση, ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα και η σύζυγός του, αντιπρόεδρος Ροζάριο Μουρίλλο, εγκατέλειψαν κάθε προσποίηση ανεκτικότητας και συγκράτησης και εξαπέλυσαν ένα θανατηφόρο κύμα καταστολής. Είναι σαν ο Anastasio Somoza -ο προηγούμενος δικτάτορας της χώρας, που ανατράπηκε το 1979- να επέστρεψε στη Managua [1].

Κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, τουλάχιστον 317 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 2000 τραυματίστηκαν και εκατοντάδες άλλοι φυλακίστηκαν. Η αστυνομία και οι παραστρατιωτικοί κρατούν αυθαίρετα τους πολίτες καθημερινά. Βασανίζονται, κατηγορούνται για τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, παράνομη κατοχή όπλων και μια σειρά άλλων εγκλημάτων. Με κουκούλες, βαριά οπλισμένες άτακτες δυνάμεις περιφέρονται στους δρόμους, πυροβολώντας κατά βούληση. Μετά τις 6 μ.μ., οι περισσότερες πόλεις της χώρας δείχνουν έρημες. Η κυβέρνηση της Νικαράγουα, όπως έκανε και υπό τον Σομόζα, κήρυξε πόλεμο στον λαό της.

Για τη συνέχεια foreignAffairs

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube