REAL TIME |

Γερμανία , Τουρκία 18 Σεπτεμβρίου 2018

Διχάζει η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία

Διχάζει η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία

Ανδρέας Πιμπίσιης 
Βερολίνο και Άγκυρα εργάζονται στενά τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να επαναφέρουν τις μεταξύ τους σχέσεις στα επίπεδα του παρελθόντος. Οι πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική οικονομία λόγω της αντιπαράθεσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να έχουν επιδράσει κατά θετικό τρόπο στις γερμανοτουρκικές σχέσεις. 
Το Βερολίνο διαβλέποντας παρενέργειες τόσο στη γερμανική όσο και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή οικονομία, έσπευσε να προσεγγίσει τον Ερντογάν ευελπιστώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ένα καλύτερο κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις και ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα σταματήσει να κάνει πολιτικά παιχνίδια εντός του γερμανικού εδάφους.
Η αναζήτηση οικονομικού σωσιβίου από πλευράς Τουρκίας προς το Βερολίνο βολεύει τη Γερμανία. Και γι’ αυτό θέλει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ερντογάν στις 28-29 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Η τελευταία τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, υπέρ της επίσκεψης Ερντογάν καταδεικνύει τη σημασία που δείχνει το Βερολίνο.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε τα σχέδια του Βερολίνου για την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη του μήνα, παρά τη δριμεία κριτική ακτιβιστών και κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Το γεγονός ότι η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν προκαλεί δημόσιες επικρίσεις και διαδηλώσεις είναι μέρος της δημοκρατικής πραγματικότητας στη χώρα μας», αναγνώρισε ο Μάας σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Όμως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει πως ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί πλέον να έρχεται στη Γερμανία», συμπλήρωσε ο Μάας. «Απεναντίας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε» με τον πρόεδρο της Τουρκίας, εξήγησε.
Το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το κόμμα των Πρασίνων, αλλά και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επέκριναν την επίσκεψη, ενώ αντίπαλοι του Ερντογάν προγραμματίζουν να κάνουν διαδηλώσεις στο Βερολίνο.
Μολονότι η σχέση της Τουρκίας και της Γερμανίας είχε επιδεινωθεί ραγδαία, ιδίως εξαιτίας μιας σειράς συλλήψεων Γερμανών πολιτών στην τουρκική επικράτεια, η Άγκυρα και το Βερολίνο επιδιώκουν το τρέχον διάστημα διπλωματική αποκλιμάκωση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ερντογάν θα συναντηθεί δύο φορές με την Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος θα του παραθέσει επίσημο δείπνο την πρώτη ημέρα, ενώ οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες τη δεύτερη. Προγραμματίζεται επίσης να του παρατεθεί επίσημο γεύμα από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Οι τουρκικές Αρχές έχουν ζητήσει να δοθεί η ευκαιρία στον Ερντογάν να απευθύνει δημόσια ομιλία σε μέλη της τουρκογερμανικής κοινότητας στην Κολονία ή στο Βερολίνο. Όμως το ζήτημα των πολιτικών συγκεντρώσεων της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία παραμένει ακανθώδες, αφότου το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο απαγόρευσε στον Ερντογάν να απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης σε εκδήλωση 40.000 υποστηρικτών του στην Κολονία το 2016.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, ο Ερντογάν αναμένει ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει στα εγκαίνια ενός νέου τζαμιού που έχει ανεγερθεί στην Κολονία. Το συγκεκριμένο τζαμί έχει αναφερθεί από την οργάνωση DITIB, μια τουρκο-ισλαμική ένωση για θρησκευτικά θέματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Γερμανίας με ένα δίκτυο 900 τζαμιών και 800 χιλιάδων μελών. Η DITIB είχε κατηγορηθεί ότι οι κληρικοί της παρακολουθούσαν υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. Αποτελεί κοινή παραδοχή πως Γερμανία και Γαλλία έχουν καταλήξει πως με την Τουρκία έχει κλείσει το κεφάλαιο ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να συζητήσουν μιας άλλης μορφής συνεργασία. Όπως είχε επισημάνει πρόσφατα σε άρθρο του στο Carnegie Europe ο Μαρκ Πιερίνι, μια στρατηγική σχέση της οποίας θα ηγούνταν η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει τη συνεργασία τους πάνω σε μια νέα κατεύθυνση.
Αυτή η εταιρική σχέση θα μπορούσε να ξεκινήσει στη βάση της οικονομίας μέσα από, ενδεχομένως, μια τροποποιημένη τελωνειακή ένωση, αλλά μόνο εάν η Τουρκία συμφωνήσει με τους κανόνες της οικονομίας, των δημόσιων συμβάσεων, του ανταγωνισμού και της εργασίας. Εάν υπάρξει αυτή η εξέλιξη τότε δεν αποκλείεται το Βερολίνο να αποδεχθεί εκ μέρους της Επιτροπής διαπραγματεύσεις για εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης.

Αναθέρμανση με Ισραήλ λόγω Άσαντ 
Πέραν από την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Γερμανία φαίνεται πως στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες για αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις στο παρασκήνιο για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμένεται πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος που καταγράφεται στον ορίζοντα είναι το ότι, μετά από αρκετά χρόνια, η Τουρκία έχει αποστείλει οικονομικό ακόλουθο στην πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ ο οποίος ήδη άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα για αναθέρμανση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Αιτία αυτής της αλλαγής προσέγγισης φαίνεται πως είναι το Ιράν. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει μια σχέση συμμαχίας με το Ιράν, εντούτοις, όπως και το Ισραήλ, δεν θέλουν να δουν το καθεστώς Άσαντ να δίνει πρόσβαση στην Τεχεράνη στο Συριακό έδαφος και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και οι επιλογές Άσαντ φαίνεται πως επέδρασαν στη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube