Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , πΓΔΜ, Σκόπια , Ρωσία , Σκοπιανό 17 Σεπτεμβρίου 2018

Επίθεση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Επίθεση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ
  • (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
Πυρ ομαδόν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας ενόψει τους δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προτού καν προσγειωθεί στα Σκόπια φρόντισε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η Μόσχα έχει ενορχηστρώσει μια προσπάθεια παραπληροφόρησης στην πΓΔΜ και ότι προσπαθεί να αναμιχθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Μάλιστα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπήρξε χρηματοδότηση πολιτικών ομάδων που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.
Ταυτόχρονα η αρμόδια του Πενταγώνου για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη Λόρα Κούπερ κατήγγειλε ότι δίνονται χρήματα σε ψηφοφόρους για να απέχουν από την εκλογική διαδικασία – υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών θεωρείται έγκυρο μόνο αν προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
Ρωσική εκστρατεία επιρροής στην πΓΔΜ βλέπει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στα Σκόπια σε μια κίνηση στήριξης του Ζόραν Ζάεφ. «Η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της “Μακεδονίας” προς το ΝΑΤΟ,  όπως συνέβη και στο Μαυροβούνιο όπου είδαμε την περίπτωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Ιδρυμα Heritage. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα ρωσικής εμπλοκής στις πολιτικές διαδικασίες χωρών-μελών της Συμμαχίας.
Ζαεφ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις
Ωστόσο παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Τζιμ Μάτις και του Γενς Στόλτενμπεργκ ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε ότι δεν έχει αποδείξεις για οποιαδήποτε παρέμβαση της Ρωσίας και συμπλήρωσε με έμφαση ότι επιδιώκει φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της “Μακεδονίας” και δεν έχει τίποτα εναντίον της ένταξης της “Μακεδονίας” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως είναι ενάντια στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε καθαρά. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ», ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.
Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι έχει πληροφορίες για προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδίδουν fake news, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες χώρες που συνδέονται με τις ψεύτικες ειδήσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube