REAL TIME |

Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΓΔΜ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος

ΠΓΔΜ: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ απέρριψε τις προσφυγές οι οποίες αμφισβητούσαν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας.
Τις προσφυγές είχαν καταθέσει ένα εξωκοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα, μία εθνικιστική πολιτική οργάνωση και ένας ιδιώτης.
Με την απόρριψη των προσφυγών από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία ήταν αναμενόμενη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».
Στις ΗΠΑ ο Ζάεφ

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Την Δευτέρα είχε επισκεφθεί τα Σκόπια και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τζ. Μπους προς πολίτες ΠΓΔΜ: Πείτε «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών
Στο μεταξύ, με παρέμβασή του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα και να πουν «ναι» στην συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ανοιχτή επιστολή που φέρει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει λόγο για «γενναίο και δίκαιο συμβιβασμό», ο οποίος θα θέσει τη χώρα σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Ο Τζορτζ Μπους αναφέρεται στη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», ωστόσο στο κλείσιμο της επιστολής του χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». 
Ο κ. Μπους είχε από το 2008 ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ένταξης της χώρας, όπως και άλλων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της στρατηγικής διεύρυνσης της βορειοτλαντικής συμμαχίας. 
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube