REAL TIME |

Μεταναστευτικό, τόσο καλά – τόσο τραγικά

Τ​​α Χριστούγεννα του 1990, οι Αθηναίοι αντίκρισαν στην Ομόνοια εκατοντάδες ρακένδυτους και απισχνασμένους ανθρώπους από την Αλβανία να κοιτούν εμβρόντητοι τα λεωφορεία, τα φώτα και την κίνηση. Σε λίγες εβδομάδες η Ελλάδα, από χώρα αποδημίας, μετατράπηκε σε χώρα προορισμού μεταναστευτικών ρευμάτων. Τη δεκαετία του 1990 οι μετανάστες προέρχονταν από την Αλβανία και τις χώρες του διαλυμένου Συμφώνου της Βαρσοβίας. 
Τη δεκαετία του 2000 προστέθηκαν μεταναστευτικές και προσφυγικές ομάδες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χώρες στις οποίες είχε γίνει στρατιωτική επέμβαση. Ακολούθησαν η Σομαλία, η Παλαιστίνη και μετά το 2011 η Συρία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο έμπαιναν στην Ελλάδα 80.000-100.000 άνθρωποι.
 Υπήρχαν χρονιές με ιδιαίτερη αύξηση (2010: 133.000 εισελθόντες) και χρονιές με συγκριτικώς μικρό αριθμό εισόδων (2013: 43.000 εισελθόντες). Ολα αυτά μέχρι το 2015. 
Οι διαφορετικού τύπου ιδεοληψίες της Ελλάδας και της Γερμανίας οδήγησαν στην εκτίναξη των εισερχομένων, που προσέγγισε το εκατομμύριο και συνεχίσθηκε εν μέρει και το 2016. Ηταν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube