Weather Icon

Ενταση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας

Ενταση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας

Το Φανάρι παραχώρησε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Μόσχας με αφορμή την παραχώρηση από το Φανάρι του αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Μετά την απόφαση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου να μην μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και η Ρωσική Εκκλησία να μη συμμετάσχει πλέον όπου θα προΐστανται εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, έντονη είναι και η αντίδραση εκ μέρους της Ουκρανίας.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) καλεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις και να μην παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία, όπως ορίζεται από το κανονικό δίκαιο.
Παράλληλα, έλαβε την απόφαση να αναστείλει τα συλλείτουργα με τους ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που έλαβε χώρα στη Λαύρα του Κιέβου.
«Η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να μην παραβιάζει το κανονικό της έδαφος. Οι επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καλούνται να αναστείλουν τα συλλείτουργα με ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης» αναφέρει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου», ενώ στην Ουκρανία υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο θεωρεί την πρώτη σχισματική.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube