REAL TIME |

Weather Icon

Τι σημαίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 7 για Πολωνία και Ουγγαρία

Τι σημαίνει η ενεργοποίηση του άρθρου 7 για Πολωνία και Ουγγαρία

Της Ζήνας Χριστοφή
Επιμέλεια: Γιώργος Αγκαστινιώτης
Όταν η ΕΕ ανησυχεί ότι χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Πολωνία, δεν σέβονται το κράτος δικαίου και τις αρχές της ΕΕ, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ένωση.
Όπως και έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου για την Ουγγαρία, όταν οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να ζητήσουν από το Συμβούλιο να αποφασίσει αν η Ουγγαρία έχει παραβιάσει τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.
Η διαδικασία ακολουθεί τις οδηγίες του Άρθρου 7 της Συνθήκης για την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές παρέθεσαν τις ανησυχίες τους για τη λειτουργία των θεσμών της χώρας, οι οποίες αφορούν προβλήματα στο εκλογικό σύστημα, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στο σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.
Τι σημαίνει όμως το Άρθρο 7 και ποια η διαδικασία που ορίζει;

Η διαδικασία που ορίζει το άρθρο 7 για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών, εισήχθη με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997 και μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί ποτέ σε ισχύ. Συμπεριλαμβάνει δύο μηχανισμούς – για προληπτικά μέτρα, αν υπάρχει σαφής κίνδυνος παραβίασης των ευρωπαϊκών αρχών και κυρώσεις αν έχει ήδη επιτευχθεί τέτοιου είδους παραβίαση. Δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένες κυρώσεις για το κράτος μέλος που προβαίνει σε παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ωστόσο αυτές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο.
Και στους δύο μηχανισμούς, η τελική απόφαση λαμβάνεται από τους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο, ωστόσο οι ψήφοι που χρειάζονται σε κάθε περίπτωση για να ληφθεί απόφαση είναι διαφορετικές.
Στον προληπτικό μηχανισμό, απαιτείται πλειοψηφία 4/5 των κρατών μελών του Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση ενώ για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ. ΤΟ κ-μ για το οποίο διενεργείται η ψηφοφορία δεν λαμβάνει μέρος σε καμία από τις δύο ψηφοφορίες.
Στην περίπτωση της Πολωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει τον προληπτικό μηχανισμό.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube