Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ουγγαρία 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ε.Ε.: Πράσινο φως για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 για την Ουγγαρία

Ε.Ε.: Πράσινο φως για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 για την Ουγγαρία

REUTERS/VINCENT KESSLER
Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους-μέλους.
Πράσινο φως για την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους-μέλους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το 2010, οπότε ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει ασκήσει πιέσεις σε δικαστήρια, μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις ενώ αρνείται σθεναρά να ανοίξει τα σύνορά της χώρας στους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένως εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτό που οι επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν χαρακτηρίζουν αυξανόμενο απολυταρχισμό.
Μετά την ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, τον λόγο έχουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Η πιο σοβαρή ποινή, βάσει του Άρθρου 7, είναι η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας.
Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο είναι μάλλον απίθανό, καθώς είναι απαραίτητη η απόλυτη πλειοψηφία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, με την επίσης αντιμεταναστευτική ρητορική της, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή οποιουδήποτε σκληρού μέτρου εις βάρος της κυβέρνησης Όρμπαν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Κομισιόν θα αντισταθεί σε όλες τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου. Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις σε ορισμένες από τις χώρες μέλη. Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου», τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τέταρτη και τελευταία ομιλία του για την «Κατάσταση στην Ένωση».  
Από το ίδιο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο ίδιος ο Όρμπαν διεμήνυσε χθες ότι δεν θα υποκύψει «στους εκβιασμούς» της Ε.Ε.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube