REAL TIME |

Weather Icon
Πυρηνικά Όπλα , Τουρκία 21 Αυγούστου 2018

Άλλος μπελάς – Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Πυρηνικά όπλα θα επιδιώξουν να αποκτήσουν οι εθνικιστές στην Τουρκία!

Άλλος μπελάς – Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Πυρηνικά όπλα θα επιδιώξουν να αποκτήσουν οι εθνικιστές στην Τουρκία!
  • (Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
«Για το δικό μας συμφέρον, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. «Φοβάμαι πως αργά ή γρήγορα, οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Τουρκία, όπως και στο Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, θα αναζητήσουν πυρηνικά όπλα ώστε να παραμείνουν απρόσβλητοι», εκτίμησε.

Πριν από κάποιες μέρες, σε λιγότερο δραματικό τόνο, η Άνγκελα Μέρκελ επίσης εξέφρασε ανησυχία.
«Έχουμε συμφέρον να ευημερεί οικονομικά η Τουρκία», είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος στα μέσα Αυγούστου, λίγο πριν μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Άγκυρα χρειάζεται χρήματα για να αποφύγει την αποσταθεροποίηση».
Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς πρότεινε στην Άγκυρα να καταφύγει στο ΔΝΤ, λύση που ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ απέρριψε, προτιμώντας να αναζητήσει άλλες λύσεις. Το Κατάρ έχει ήδη προθυμοποιηθεί.
Για τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αυτές οι νέες επενδύσεις αποτελούν ένδειξη «ασαφούς παρέκκλισης» της Τουρκίας προς άλλες συμμαχίες. Η Ρωσία επίσης καιροφυλακτεί. Όμως στη Γερμανία ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κατηγορούσε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές» πριν από έναν χρόνο, έχει αφήσει τα ίχνη του και διχάζει ακόμη.
Από τη μια η πρόεδρος του SPD Άντρεα Νάλες υποστηρίζει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία. Από την άλλη, το CDU της Μέρκελ θέτει όρους: «Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει στάση, η όποια στήριξη δεν θα έχει καμία οικονομική σημασία, θα είναι πεταμένα χρήματα», δήλωσε ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος, Γιούργκεν Χαρντ. Χθες η Μέρκελ επιχείρησε να κερδίσει χρόνο. Ζήτημα βοήθειας προς την Τουρκία «δεν τίθεται επί του παρόντος», δήλωσε εκπρόσωπός της. Η καγκελάριος δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει δώρο στον Ερντογάν.
Ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, απέρριψε πάντως την ιδέα να βοηθήσει η Γερμανία την Τουρκία να υπερβεί τα οικονομικά προβλήματά της, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ευθύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γράφει η ιστοσελίδα Politico. «Δεν είναι δουλειά της Γερμανίας, είναι η δουλειά –εάν προκύψει– του ΔΝΤ», είπε ο Έτινγκερ στα γερμανικά ΜΜΕ, σημειώνοντας πως «πρωτίστως, η ανάγκη ανάληψης δράσης βρίσκεται στην Άγκυρα, όχι στο Βερολίνο, ούτε στις Βρυξέλλες».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube