Weather Icon
Αίγυπτος , Ισραήλ 14 Αυγούστου 2018

Μυστική συνάντηση Νετανιάχου- Αλ Σίσι για εκεχειρία στη Γάζα;

Μυστική συνάντηση Νετανιάχου- Αλ Σίσι για εκεχειρία στη Γάζα;
Έκτακτη επίσκεψη στην Αίγυπτο υπό άκρα μυστικότητα φέρεται να πραγματοποίησε πριν από περίπου τρεις μήνες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου. Σε αυτήν συζήτησε με τον πρόεδρο της χώρας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, την πιθανότητα εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε ο ισραηλινικός τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 10». 
Σύμφωνα με τον σταθμό η συνάντηση των δύο ηγετών, που επικαλείται αμερικανικές διπλωματικές πηγές, έγινε στις 22 Μαΐου και διήρκεσε πολλές ώρες. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα επίτευξης μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στην ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας στον θύλακα από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού και την αποκατάστασης των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Μαρτίου στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς οργανώνονταν συνεχώς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Γάζας αλλά και με αίτημα την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους στις περιοχές απ’ όπου αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Στα βίαια επεισόδια κοντά στον φράχτη ασφαλείας με το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών 169 Παλαιστίνιοι. Στις 20 Ιουλίου σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2014.
Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το Κάιρο έχει εμπλακεί στις συνομιλίες με στόχο την συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ του Αμπάς.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube