Weather Icon

Η Ευρώπη φοβάται και οχυρώνεται

Η Ευρώπη φοβάται και οχυρώνεται
«Face control» στα νέα σύνορα της Ευρώπης



Όρμπαν, Κουρτς, Ζεερχόφερ, Σαλβίνι. Είναι οι νέοι σωτήρες, ή μήπως οι ηγέτες ενός εθνικιστικού, δεξιού κινήματος που απλώνεται αργά αλλά σταθερά σε όλη την Ευρώπη με κριό το μεταναστευτικό πρόβλημα; Μήπως οδεύουμε προς μια λευκή χριστιανική Ευρώπη ή μήπως η φιλελεύθερη, ανεκτική, πολύχρωμη εκδοχή της  θα καταφέρει να επιβιώσει; Οι ευρωεκλογές της επόμενης άνοιξης θα δώσουν μια πρόχειρη απάντηση στο ερώτημα αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Η Ευρώπη μετά το 1945 ζει με τον φόβο ενός επόμενου, πυρηνικού πλέον, πολέμου. Ανασκουμπώνεται, δουλεύει σκληρά, πληθαίνει, επουλώνει τις πληγές της και προχωρά, χωρισμένη με ένα σιδηρούν παραπέτασμα.  Στα τέλη της δεκαετίας του 60 η μεν Ανατολική συνειδητοποιεί ότι ο κομμουνισμός δεν μεταρρυθμίζεται η δε Δυτική ερωτοτροπεί με κάθε πιθανή εκδοχή του Μαρξισμού καθώς βυθίζεται στην ηδονή της κατανάλωσης. Από αυτήν την ταραγμένη εποχή της απομένουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των αδυνάμων, ένα άρωμα μιας κάποιας ανεκτικότητας. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 η σοσιαλιστική ανατολική αδερφή καταρρέει ταχύτητα και αναίμακτα, ενώ η δυτική αναλαμβάνει να τη στηρίξει στα πρώτα της βήματα στον ελεύθερο κόσμο. Καθώς η αγορά πανηγυρίζει τη νίκη της  αρχίζει η εποχή της εσωτερικής μετανάστευσης. H Ευρώπη των λαών είναι πλέον γεγονός.
Για τη συνέχεια AthensVoice

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube