Weather Icon

Σε οικονομικό αδιέξοδο στα Κατεχόμενα

Σε οικονομικό αδιέξοδο στα Κατεχόμενα
  Ανδρέας Πιμπίσιης 

Στο παρελθόν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν στα κατεχόμενα μπορούσαν μερικώς να αντιμετωπιστούν με μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις από μέρους της Τουρκίας.
Σε προηγούμενες περιπτώσεις οικονομικών προβλημάτων το κατοχικό καθεστώς έσπευδε να περάσει το μήνυμα πως όλα αυτά προέκυπταν λόγω της συμπεριφοράς των Ελληνοκυπρίων και του λεγόμενου εμπάργκο. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση πηγή του προβλήματος είναι η ίδια η Τουρκία και παρά την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να το κρύψει κάτω από το χαλί, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Τουρκοκύπριοι πληρώνουν ακριβό τίμημα για τις πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τους οδηγεί σε ένα αδιέξοδο αφού η μόνη πηγή εισοδήματος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί…

Το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στο παρελθόν τέτοιες ημέρες λόγω του μπαϊραμιού και της Γιορτής των Θυσιών φέτος δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να περιοριστούν στα σπίτια τους, ακύρωσαν ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ οι διελεύσεις τους προς τις ελεύθερες περιοχές είναι πολύ περιορισμένες. Τα όσα αναφέρονται στα χθεσινά δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης είναι πολύ χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα:

– Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς», συνεπεία της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας πολλοί ακύρωσαν ταξίδια που είχαν προγραμματίσει στο εξωτερικό για το μπαϊράμι και το αποτέλεσμα είναι πως η φετινή Γιορτή των Θυσιών είναι για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες η χειρότερη των τελευταίων δέκα χρόνων. Στο ρεπορτάζ η εφημερίδα σημειώνει ότι τα οργανωμένα ή μεμονωμένα ταξίδια στο εξωτερικό γίνονταν αυτή την περίοδο του μπαϊραμιού, αλλά φέτος ο κόσμος προτίμησε να μείνει στο σπίτι του. 
– Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση μέσω των οδοφραγμάτων, είναι εμφανής η κάθετη μείωση όσων περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Η «Χαβαντίς» γράφει ότι προχθές, πρώτη μέρα του μπαϊραμιού, τα οδοφράγματα στη Λευκωσία, τόσο του Αγίου Δομετίου για τα αυτοκίνητα όσο και της οδού Λήδρας για τους πεζούς, ήταν «ήσυχα». Μάλιστα δημοσιεύει φωτογραφία από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου από το σημείο διέλευσης στην τ/κ πλευρά προς τις ελεύθερες περιοχές, όπου δεν υπάρχει κανένα αυτοκίνητο. Ακόμα και πολυσύχναστοι δρόμοι στην περιφέρεια ή στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας ήταν άδειοι, χωρίς αυτοκίνητα να κυκλοφορούν και «μπορούσες να παίξεις μπάλα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
– Η «Κίπρις» μίλησε με ξένους φοιτητές και κάνει λόγο σε οργάνωσή τους με το όνομα VOIS. Οι φοιτητές που χρησιμοποιούν τουρκικές λίρες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς όλα έχουν γίνει πιο ακριβά, ενώ όσοι χρησιμοποιούν ευρώ (λιγότεροι) επωφελούνται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι φοιτητές, σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση και δηλώσεις φοιτητών, είναι τα ενοίκια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τους ενοικιαστές ζητούνταν 2+1 ενοίκια από τους ενοικιαζόμενους, αλλά τώρα υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες που θέλουν εκ των προτέρων τα ενοίκια ενός χρόνου και μάλιστα σε στερλίνες, γεγονός που δυσκολεύει τους φοιτητές.
Κατά τη διάρκεια της Γιορτής των Θυσιών (οι επίσημες αργίες είναι μέχρι την Παρασκευή) στις «κεντρικές φυλακές» ισχύει το καθεστώς των ελεύθερων επισκέψεων, ενώ κάποια τ/κ ΜΜΕ έγραψαν ότι χθες, πρώτη μέρα του μπαϊραμιού, στο γιορτινό τραπέζι κάθισαν από κοινού προσωπικό, Διεύθυνση και φυλακισμένοι. Η σφαγή των ζώων για τη Γιορτή των Θυσιών έγινε χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε προκαθορισμένους χώρους τους οποίους ενέκριναν οι «κτηνιατρικές υπηρεσίες», οι οποίες παρενέβησαν στην Αγύρτα κλείνοντας σημείο όπου γίνονταν η σφαγή. Η «Κίπρις» δημοσιεύει ότι αυτό έγινε πάντως σε γκαράζ λαστίχων αυτοκινήτων στην Αμμόχωστο, με τον ιδιοκτήτη να υπερασπίζεται την απόφασή του λέγοντας ότι το γκαράζ ήταν πιο υγιεινό από τα σφαγεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube