Weather Icon
Λατινική Αμερική 8 Αυγούστου 2018

Ο Μaduro στην Βενεζουέλα απέτυχε, ακολουθεί τη λάθος συνταγή της Ζιμπάμπουε

Ο Μaduro στην Βενεζουέλα απέτυχε, ακολουθεί τη λάθος συνταγή της Ζιμπάμπουε
Οι τιμές στη Βενεζουέλα διπλασιάζονται περίπου κάθε 18 ημέρες.
To καθεστώς Maduro έχει χρεοκοπήσει και αποτύχει γιατί δεν κατάφερε να ελέγξει την οικονομία και πλέον ακολουθεί τη λάθος συνταγή της Ζιμπάμπουε υπερ-πληθωρίζοντας το νόμισμα. 
Πριν ένα μήνα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας το Καράκας, ένα φλιτζάνι καφέ κόστιζε 2 εκατομμύρια bolivars. 
Πριν 12 μήνες ο ίδιος καφές κόστιζε 2.300 bolivars αυτό σημαίνει ότι η τιμή ενός φλιτζανιού καφέ σημείωσε αύξηση σχεδόν 87.000%, σύμφωνα με το δείκτη Café Con Leche του Bloomberg. Και μετά κάποιοι διαμαρτύθρονται ότι τα Starbucks είναι ακριβά.
Οι τιμές στη Βενεζουέλα διπλασιάζονται περίπου κάθε 18 ημέρες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το αστρονομικό 1.000.000% μέχρι το τέλος του 2018. 
Η εξέλιξη αυτή σύρει την Βενεζουέλα στο πιο ολισθηρό μονοπάτι όπως στο παρελθόν και η Ζιμπάμπουε πριν από μια δεκαετία και τη Γερμανία στη δεκαετία του 1920, όταν ένα καρότσι γεμάτο κέρματα έφταναν για ένα ψωμί.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro – ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας – ανακοίνωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αντισταθεί στον υπερπληθωρισμό χάνοντας πέντε μηδενικά από το νόμισμά της. 
Αν θυμάστε, η Ζιμπάμπουε προσπάθησε ομοίως να καταπολεμήσει τον ακραίο πληθωρισμό εκδίδοντας ένα χαρτονόμισμα αξίας 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο το 2009 δεν ήταν ακόμη αρκετό για να αγοράσει κανείς εισιτήριο λεωφορείου στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε την Χαράρε.
Χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι απίθανο ένα νέο bolivar να διασώσει την οικονομία της Βενεζουέλας. 
για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube