Weather Icon

Για μακροχρόνιο «ψυχρό πόλεμο» ετοιμάζεται η Άγκυρα – 2/10/11

Λευκωσία.- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ  OCTOBER 2ND, 2011 
Η Άγκυρα προετοιμάζεται για έναν μακροχρόνιο «ψυχρό πόλεμο» στην ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμη να παρασύρει την Ελλάδα και την Κύπρο σε μια ξέφρενη κούρσα αμυντικών δαπανών, επισημαίνει μια νέα έκθεση της κορυφαίας τουρκικής δεξαμενής σκέψης USAK. 
Το τουρκικό ίδρυμα στρατηγικών ερευνών, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με την ηγεσία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και τον κύκλο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προσεγγίζει το ζήτημα της έναρξης των ερευνών με ψυχροπολεμικούς όρους και προβαίνει σε εκτεταμένη αναφορά στην «ισορροπία ισχύος» στη Μέση Ανατολή.
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ο ανταγωνισμός που λαμβάνει διαστάσεις στην ανατολική Μεσόγειο: Η ανάλυση της έντασης στις σχέσεις Νότιας Κύπρου – Τουρκίας» και την υπογράφει ο Τούρκος διεθνολόγος Μουσταφά Κουτλούαϊ. Στην έκθεση, το τουρκικό ίδρυμα στρατηγικών ερευνών αναφέρεται στη Μεσόγειο με τον χαρακτηριστικό όρο «Lebensraum» (ζωτικός χώρος).
Το USAK κάνει λόγο για ένα «στρατηγικό παιχνίδι» στην καρδιά του υποτιθέμενου τουρκικού ζωτικού χώρου: «Έχει ήδη ξεκινήσει ένα στρατηγικό παιχνίδι και, στο εξής, όποια πλευρά προχωρήσει μπροστά, θα έχει το προβάδισμα στη Μεσόγειο. Ο ανταγωνισμός θα συνεχιστεί μέχρι την οπισθοχώρηση της μιας πλευράς. Υπάρχει η περίπτωση το πιο δυσάρεστο σενάριο να γίνει πραγματικότητα. Μπορεί κατά τη διάρκεια της αναζήτησης πετρελαίου οι δύο πλευρές (σ.σ. αναφέρεται στην Τουρκία και στην Κύπρο) να οδηγηθούν στη στρατιωτική αναμέτρηση. Αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πολύ πιθανό, ωστόσο δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αγνοήσουμε».

για τη συνέχεια  greeknewsonline

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube