REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Τουρκία 22 Ιουλίου 2018

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δίνει πράσινο φως στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δίνει πράσινο φως στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δίνει πράσινο φως στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Π. Καρβουνόπουλος
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ,Τζέιμς Μάτις επέκρινε την Τουρκία για τα «αυταρχικά παραπάτηματα» στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εξακολουθεί να επιθυμεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ να παραλάβει τα F-35 Joint Strike Fighter, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στο Κογκρέσο!
Μετά από τη Βρετανία που είναι έτοιμη να κάνει το κέφι του Ερντογάν και να του παραδόσει Τούρκο επιχειρηματία που κατηγορείται ως… γκιουλενιστής και την απόφαση του Βερολίνου να άρει τις έτσι κι αλλιώς αστείες κυρώσεις που είχε επιβάλλει στην Άγκυρα, έρχεται και η επιστολή Ματίς να μας υπενθυμίσει αυτό που είπε ο Σάββας Καλεντερίδης στην συνέντευξή του στο Militaire.gr: “Η Δύση θα κάνει ακόμη και πόλεμο για να μην χάσει την Τουρκία”.

Τι γράφει στην επιστολή του ο Ματίς

Όπως γράφει το CNN στην ιστοσελίδα του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στην επιστολή του γράφει:

“Καταλαβαίνω και συμφωνώ με τις ανησυχίες του Κογκρέσου για την αυταρχική κατάσταση στην Τουρκία και τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης Αμερικανών πολιτών όπως ο πάστορας Brunson…
Πιέζουμε την Τουρκία σε αυτά τα ζητήματα καθώς και την πιθανή απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400…Το F-35 είναι το πιο εξελιγμένο αεροσκάφος, το πιο προηγμένο αεροσκάφος του ΝΑΤΟ και εάν η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση του S-400, θα επιτρέψει στους Ρώσους να συλλέξουν σημαντικές πληροφορίες …”

Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις , ο Μάτις αντιτίθεται στις πρόσφατες προσπάθειες του Κογκρέσου να εμποδίσει την Τουρκία να παραλάβει τα F-35.
“Αυτή τη στιγμή αντιτίθεμαι στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35”, αναφέρει ο Μάτις προσθέτοντας ότι “κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού για τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας, καθώς και να αυξήσει το κόστος άλλων προγραμμάτων”.
Ο Μάτις σημειώνει ότι η Τουρκία είναι μέλος του αναπτυξιακού προγράμματος του αεροσκάφους από το 2002, επενδύοντας 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο.
“Εάν η τουρκική εφοδιαστική αλυσίδα διαταραχτεί σήμερα, θα οδηγούσε σε διακοπή της παραγωγής αεροσκαφών, καθυστερώντας την παράδοση των 50-75 F-35s και θα απαιτούσε περίπου 18-24 μήνες για να επανέλθει και να ανακάμψει”.
Η Τουρκία πήρε τυπικά την κυριότητα των πρώτων F-35s τον περασμένο μήνα, αλλά οι ΗΠΑ διατηρούν την διαχείριση των αεροσκαφών. Οι πιλότοι και οι τεχνικοί της Τουρκίας εκπαιδεύονται στα νέα αεροπλάνα στη βάση Luke στην Αριζόνα.
Ένας αξιωματικός είπε στο CNN ότι αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να πάρει ένα έως δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσπάθειες του Κογκρέσου για να μπλοκάρει τις παραδόσεις θα μπορούσαν να έχουν επιτυχία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

militaire

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube