Οι ρίζες της χρεοκοπίας

Οι ρίζες της χρεοκοπίας

Η ιστορία της ελληνικής χρεοκοπίας ξεκίνησε στη μεταπολίτευση με τις περίφημες κρατικοποιήσεις Καραμανλή του πρεσβύτερου (στον οποίο όμως οφείλουμε τη μεταπολιτευτική δημοκρατία την πλέον σταθερή, ελεύθερη  και ειρηνική περίοδο στην ιστορία αυτού του τόπου). Επί ΠΑΣΟΚ μετά το ‘80 το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα ύψη, οι δημόσιοι υπάλληλοι και εν γένει μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο, από λιγότεροι από 200 χιλ. ξεπέρασαν το 1 εκατ.

“Ενας λαός εμπόρων και οδοιπόρων 
κατάντησε επαίτης συντάξεων και επιδομάτων.”
Η διαφθορά εξαπλώθηκε σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο μόνος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία που κατηγορήθηκε ευθέως για ύποπτες δωροληψίες ενώ δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει επαρκώς το πόθεν έσχες της περίφημης ροζ βίλας. Δεν μιλάμε για συμβολικά δωράκια ευτελούς αξίας στο πλαίσιο δημοσίων σχέσεων αλλά για κατηγορίες για ύποπτες κούτες από “Πάμπερς”.
Και όμως αυτός ο πολιτικός παραμένει ένας από τους πλέον δημοφιλείς στην Ελλάδα. Το γιατί, είναι απλό. Κατ’ αρχήν  συνέπεσε με μια περίοδο ευημερίας με δανεικά, η οποία τροφοδοτήθηκε από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τον ωκεανό ρευστότητας με τον οποίο πλημμύρισε το διεθνές σύστημα η τεχνητή πίεση των επιτοκίων προς το μηδέν.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube