Weather Icon

Η Ευρώπη, πεδίο αναμέτρησης της ισχύος μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας.

Ο Τραμπ αντιλαμβάνεται την Κίνα σαν οικονομική και στρατιωτική απειλή και φιλοδοξεί να την αναχαιτίσει όσο είναι ακόμη νωρίς προσεταιριζόμενος τη Ρωσία που καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα της Ευρασίας και διαθέτει το δεύτερο ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο.
Η Ρωσία στρατιωτικά διατηρεί κάποια από την ισχύ της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ χάρη στο πεπαλαιωμένο πυρηνικό οπλοστάσιο. Η Ρωσία οικονομικά, εκτός από πρωτόγονη (οικονομία πρώτων υλών) είναι μια μικρομεσαία δύναμη. Η Ρωσία αθροίζει ονομαστικό ΑΕΠ περί το 1,5 τρισ. δολάρια όσο οι Κάτω Χώρες εντός της Ε.Ε. Η Ε.Ε. αθροίζει ΑΕΠ περί τα 17 τρισ. δολ., οι ΗΠΑ περί τα 19 τρισ. δολ. και η Κίνα περί τα 12 τρισ. δολάρια.
Οι ΗΠΑ στρατιωτικά είναι η ισχυρότερη δύναμη στον πλανήτη και οικονομικά παραμένουν υπερδύναμη.  Κατά τον β΄ Π.Π. οι δυτικές δημοκρατίες συμμάχησαν με τον Στάλιν προκειμένου να εξαλείψουν τη χιτλερική Γερμανία ταχύτερα και με λιγότερο κόστος.
Ο Τραμπ βάζει σε δεύτερη μοίρα την Ευρώπη η οποία είναι οικονομική υπερδύναμη αλλά στρατιωτικά είναι ανύπαρκτη. Οι χώρες της Ε.Ε. αν αθροίσουν τις αμυντικές τους δαπάνες προσεγγίζουν τα 200 δισ. δολ. όσο είναι και οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας όταν των ΗΠΑ ξεπερνούν τα 600 δισ. δολάρια.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube