REAL TIME |

Weather Icon

Στη Βόρεια Κορέα ο Πομπέο για να εξασφαλίσει την πρόοδο στα πυρηνικά

Στη Βόρεια Κορέα ο Πομπέο για να εξασφαλίσει την πρόοδο στα πυρηνικά
Συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος μεταβαίνει στην Πιονγιάνγκ την Παρασκευή. Εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί ασφαλέστερου κόσμου μετά την ιστορική συνάντησή του με τον Κιμ, ο Αμερικανός υπουργός επισκέπτεται ξανά τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

Λεπτομέρειες επί της συνάντησης δεν έχουν ακόμη δοθεί από τον Λευκό Οίκο. Εκτιμάται ωστόσο ότι ο Πομπέο θα ασκήσει πιέσεις στον Βορειοκορεάτη ηγέτη σχετικά με την πρόσφατη αναφορά, σύμφωνα με την οποία η χώρα όχι μόνο δεν έχει αρχίσει την αποπυρηνικοποίηση, αλλά αντ’ αυτού αναβαθμίζεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας Γιονγκμπιόν. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν επίσης καταλήξει ότι είναι σχεδόν απίθανο να εγκαταλείψει η Βόρεια Κορέα πλήρως το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Ο Πομπέο θα συναντηθεί επίσης με Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους στο Πεκίνο, την Κυριακή, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους εταίρους τής Ουάσινγκτον στην περιοχή.
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ δεν έχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής και δοκιμών της Βόρειας Κορέας ή το μέγεθος του βαλλιστικού αποθέματός της.
Πολιτικές αναλυτές τονίζουν ότι ο Κιμ δεν θεωρεί πλέον απαραίτητες τέτοιου είδους δοκιμές, μετά την επιτυχή ανάπτυξη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Παρά τη θριαμβολογία του Τραμπ επίσης, τονίζουν ότι η καταστροφή των πυραυλικών και πυρηνικών υποδομών της Βόρειας Κορέας αποτελεί τεράστια διπλωματική πρόκληση και απαιτείται πολύς χρόνος και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να επιτευχθεί – εάν ποτέ επιτευχθεί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube