ΝΑΤΟ , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 12 Ιουλίου 2018

Να γιατί η χθεσινή πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν ημέρα εθνικής ήττας

Να γιατί η χθεσινή πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν ημέρα εθνικής ήττας
(AP Photo/Yorgos Karahalis)
Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί τετελεσμένα
Georgi Gotev | EURACTIV.com
Η πΓΔΜ θα γίνει το 30ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αν και ο λαός της πρέπει πρώτα να υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το επίσημο όνομα της χώρας θα γίνει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
“Αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθεί στην συμμαχία μας”, ανέφεραν οι ηγέτες στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής.
Η πρόσκληση προς το μικρό βαλκανικό κράτος δύο εκατομμυρίων ανθρώπων έρχεται παρά την αντίθεση της Ρωσίας, η οποία θεωρεί την επιρροή της στην περιοχή να μειώνεται.

Συγκεντρωτική δράση

Ενώ η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη, τα νέα κυκλοφόρησαν ότι η Ελλάδα θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και θα απαγορεύσει την είσοδο σε δύο άλλους με την υποψία ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Σκοπίων-Αθήνας.

Στη Μακεδονία, το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, καθώς και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, από την ίδια πολιτική δύναμη, αντιτίθενται στη συμφωνία του ονόματος.

Οι ηγέτες δήλωσαν ότι η απόφασή τους βασίστηκε σε δήλωση του 2008, όταν η πΓΔΜ κλήθηκε να συμμετάσχει, μόνο για να μπλοκαριστεί από την Ελλάδα λόγω της μακροχρόνιας διαφωνίας για το όνομα.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι το όνομα Μακεδονία συνεπάγεται μια εδαφική απαίτηση στη βόρεια επαρχία της με το ίδιο όνομα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σοσιαλδημοκράτη, έδωσε ώθηση για συμφωνία με την Ελλάδα μετά την έλευση στην εξουσία το 2017 και ο συμβιβασμός για το όνομα που επετεύχθη στις 12 Ιουνίου άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

. . .

Οι συνομιλίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο σύντομες από τις συνομιλίες της ΕΕ (γι ‘αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ τις ονομάζει “συνομιλίες”, σε αντίθεση με τις “διαπραγματεύσεις” της ΕΕ), ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο EURACTIV όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα επόμενα βήματα για την πΓΔΜ πριν την πλήρη ένταξή του.

Οι συνομιλίες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, αντιπροσωπεύουν το τελικό στάδιο πριν από την προσχώρηση της χώρας. Κανονικά οι ενταξιακές συνομιλίες διαρκούν 4-5 μήνες, με τις πλευρές να πηγαίνουν από τομέα σε τομέα για να καταστεί σαφές τι ακριβώς συμβαίνει όταν η χώρα θα γίνει μέλος της ΕΕ: πόσο θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, πόσους αξιωματικούς θα προσφέρει στις κοινές δομές του ΝΑΤΟ και πόσους ανθρώπους θα έχουν στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας.

Επίσης, κατά τις ενταξιακές συνομιλίες συζητείται η διαδικασία μεταρρύθμισης για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ. Στο τέλος της διαδικασίας η χώρα επιβεβαιώνει ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αφού είναι σαφής με όλες τις λεπτομέρειες, παρουσιάζει το σχέδιο μεταρρύθμισης και το ΝΑΤΟ υπογράφει το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Οι ενταξιακές συνομιλίες της πΓΔΜ αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο και το πρωτόκολλο προσχώρησης αναμένεται να υπογραφεί τότε, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα που θα διεξαγάγει η πΓΔΜ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της με την Ελλάδα, ο υπάλληλος εξήγησε ότι για το ΝΑΤΟ αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή της ονομασίας. Το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται ότι μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, η Αθήνα θα την επικυρώσει.

“Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, δηλαδή οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια”, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι οι πολίτες “βλέπουν τις ευκαιρίες ένταξης στο ΝΑΤΟ” και ψηφίζουν υπέρ του δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε το ΝΑΤΟ από τα Σκόπια, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα το φθινόπωρο, προετοιμάζοντας το έδαφος για αλλαγή στο Σύνταγμα και ελπίζουν να το επιτύχουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, επιτρέποντας που θα υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2019.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η χώρα που το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί πολύ στενά είναι η Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η συμφωνία λέει ότι μόλις τα Σκόπια έχουν αλλάξει το σύνταγμα, η Αθήνα θα κυρώσει ταυτόχρονα τη συμφωνία ονόματος και το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Η κύρωση στα κράτη μέλη διαρκεί συνήθως ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι η πλήρης διαδικασία προσχώρησης θα ολοκληρωθεί πιθανώς μέχρι τα τέλη του 2020.

Μόλις μια χώρα καλείται να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες, επωφελείται από το καθεστώς του προσκεκλημένου και κατά συνέπεια συμμετέχει σε περισσότερες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άλλου κράτους μέλους, ενδεχομένως της Ολλανδίας ή της Γαλλίας, που δεν επικυρώνει, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι έχει ισχυρή υπόθεση ότι, δεδομένου ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν, φέρουν την ευθύνη να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Πηγή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube