Weather Icon

Η όψιμη κόντρα Αθήνας-Μόσχας

Η όψιμη κόντρα Αθήνας-Μόσχας

Ένας ανταγωνισμός που υπέβοσκε εδώ και πολλά χρόνια στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας πήρε τη μορφή της διπλωματικής κρίσης με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το ποτήρι ξεχείλισε με την υποστήριξη από στελέχη ρωσικών υπηρεσιών στις συγκεντρώσεις κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό και τις κατηγορίες και απειλές κατά των Τσίπρα και Κοτζιά για «προδοσία» και Ειδικά Δικαστήρια από μακεδονικές οργανώσεις που δέχονται ρωσική χρηματοδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποτιμήσει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Μόσχα στα Σκόπια, καθώς είναι η τελευταία χώρα της νοτιονατολικής Ευρώπης μετά τη Σερβία όπου η Ρωσία ασκεί ισχυρή επιρροή. Το ζήτημα βρισκόταν σε σχετική ύφεση τα τελευταία χρόνια λόγω του βέτο της Ελλάδας για την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και η Ρωσία είχε καταφέρει, ειδικά επί των ημερών της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι να αυξήσει την επιρροή της στα Σκόπια. Η πτώση όμως του Γκρούεφσκι, η οποία συνέβη μετά από έναν ακήρυχτο πόλεμο στα Σκόπια μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και οι επακόλουθες εξαιρετικά φιλοδυτικές κινήσεις του Ζάεφ ανέτρεψαν τους ρωσικούς σχεδιασμούς. Έτσι η ρωσική διπλωματία φαίνεται να έχει πλέον αποδυθεί σε έναν αγώνα de facto ακύρωσης της συμφωνίας ώστε να αποτραπεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube