Weather Icon

Μάλτα: «Όχι» στην ιταλική απαίτηση να δεχθεί σκάφος με 450 μετανάστες

Μάλτα: «Όχι» στην ιταλική απαίτηση να δεχθεί σκάφος με 450 μετανάστες
Στις ιταλικές αρχές ρίχνει την ευθύνη για τη διάσωση περίπου 450 μεταναστών που βρίσκονται εν πλω σε σκάφος κοντά στις ακτές η κυβέρνηση της Μάλτας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την ιταλική απαίτηση να αποβιβαστούν στη Μάλτα.
«Όταν ήλθαμε σε επαφή μαζί τους, οι άνθρωποι πάνω στο σκάφος ενημέρωσαν τις αρχές της Μάλτας ότι η πρόθεσή τους ήταν να πάνε στη Λαμπεντούζα», ανέφερε η Βαλέτα σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι  «η Μάλτα επιτηρούσε το σκάφος για να εγγυηθεί ότι θα προσφερόταν άμεσα βοήθεια εάν αυτό απαιτείτο. Το σκάφος βρίσκεται τώρα στα ιταλικά χωρικά ύδατα».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Μάλτα τήρησε όλες τις υποχρεώσεις της βάσει των εφαρμοστέων διεθνών συμβάσεων για τον συντονισμό σε περιπτώσεις συμβάντων έρευνας και διάσωσης».

Από ιταλικής πλευράς ουπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αξίωσε νωρίτερα από τις αρχές της Μάλτας να αναλάβουν τη διάσωση και την υποδοχή των περίπου 450 μεταναστών που επιβαίνουν στο πλεούμενο αυτό, ενόσω βρισκόταν στην περιοχή ευθύνης των μαλτέζικων αρχών τονίζοντας πως «αυτό το σκάφος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφιχθεί» στην Ιταλία.

Το ιταλικό λιμενικό εξάλλου παρέλαβε περίπου 30 Σύρους πρόσφυγες από ένα πλεούμενο νωρίτερα την Παρασκευή, που μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα.
Όπως εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ)  πάνω από 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, πνίγηκαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, αφότου η Ρώμη έκλεισε τα λιμάνια της στα πλοία των ΜΚΟ.
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube