REAL TIME |

Weather Icon

Τεχνητή νοημοσύνη για καλύτερη άμυνα των ΗΠΑ απέναντι σε πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές

Τεχνητή νοημοσύνη για καλύτερη άμυνα των ΗΠΑ απέναντι σε πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνουν τις δαπάνες σε μια μυστική ερευνητική προσπάθεια πάνω στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για πρόβλεψη εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, καθώς και την παρακολούθηση και στόχευση κινητών εκτοξευτήρων στη Βόρεια Κορέα και αλλού.
Αν και η προσπάθεια αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό διαφύγει της προσοχής του Τύπου, και οι λίγες δημόσια διαθέσιμες λεπτομέρειες είναι «θαμμένες» κάτω από τη «βαριά» ορολογία του τελευταίου προϋπολογισμού του Πενταγώνου, Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα είπαν στο Reuters ότι υπάρχουν πολλαπλά απόρρητα προγράμματα σε εξέλιξη με σκοπό τη διερεύνηση της ανάπτυξης συστημάτων με τεχνητή νοημοσύνη για την καλύτερη προστασία των ΗΠΑ απέναντι σε μια πιθανή επίθεση με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Εάν οι έρευνες αυτές αποδώσουν καρπούς, τέτοιου είδους συστήματα υπολογιστών θα είναι σε θέση να «σκέφτονται» μόνα τους, εξετάζοντας τεράστιους όγκους δεδομένων- περιλαμβανομένων εικόνων από δορυφόρους- με ταχύτητα και ακρίβεια πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες- για να αναζητούν ίχνη προετοιμασιών για εκτοξεύσεις πυραύλων, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές, που περιελάμβαναν Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στο Reuters.

Έχοντας τέτοιου είδους έγκαιρη προειδοποίηση, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορεί να επιδιώξει διπλωματικές επιλογές, ή, σε περίπτωση επικείμενης επίθεσης, οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν περισσότερο χρόνο για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν τους πυραύλους πριν την εκτόξευσή τους- ή να τους αναχαιτίσουν. «Θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε τον πύραυλο πριν τον εκτοξεύσουν, και να κάνουμε όλο και δυσκολότερη την εκτόξευσή του» είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προτείνει τριπλασιασμό και άνω της χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους- στα 83 εκατ. δολάρια- για ένα και μόνο από τα προγράμματα πυραύλων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα σχετικά με τον προϋπολογισμό, μια αύξηση η οποία δεν είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Αυτό από μόνο του δείχνει τη σημασία που αποδίδεται πλέον στην έρευνα πάνω σε αντιπυραυλικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω όξυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία και κλιμάκωση της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα άτομα που μίλησαν για τα προγράμματα αυτά αποκάλυψε ότι περιλαμβάνεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη Βόρεια Κορέα.
Οι ΗΠΑ επιδίδονται σε μια «κούρσα» με την Κίνα και τη Ρωσία για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στις πολεμικές μηχανές τους, με σκοπό τη δημιουργία πιο εξελιγμένων, αυτόνομων οπλικών συστημάτων. Οι έρευνες του Πενταγώνου πάνω στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για πιθανές πυραυλικές απειλές και παρακολούθηση κινητών εκτοξευτήρων είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια, ωστόσο εντάσσονται σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο. Όπως είπε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος, ένα πρώιμο πρωτότυπο του συστήματος παρακολούθησης κινητών εκτοξευτήρων δοκιμάζεται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, που περιλαμβάνει ερευνητές τόσο από τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube