Weather Icon
Ισπανία 1 Ιουνίου 2018

Ισπανία: Επεσε η κυβέρνηση Ραχόι – Αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία: Επεσε η κυβέρνηση Ραχόι – Αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ
Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής με 180 «ναι», 169 «οχι» και 1 «αποχή» – Αναλαμβάνει τη Δευτέρα ο νέος ΠρωθυπουργόςΙσπανία: Επεσε η κυβέρνηση Ραχόι - Αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ
Ο νέος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας
Ολοκληρώθηκε στο ισπανικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι. Με 180 «ναι», 169 «οχι» και 1 «αποχή» επεσε η κυβέρνησητου κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι. 
Αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσες. Ο Μαριάνο Ραχόι συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της ισπανικής Βουλής αναμένεται να ενημερώσει τον Βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε για το αποτέλεσμα.Ο Πέτρο Σάντσες θα αναλάβει καθήκοντα από την Δευτέρα, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα διοριστεί η κυβέρνησή του 

Να σημειωθεί ότι ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας πριν την ψηφοφορία πρότεινε στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Λίγο πριν την ψηφοφορία ο Ραχόι παραδέχτηκε την ήττα του

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2011, παραδέχθηκε σήμερα Παρασκευή την ήττα του ενόψει της διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, η οποία αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους βουλευτές.
«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του κοινοβουλίου Άνα Παστόρ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11:01 τοπική ώρα (12:01 ώρα Ελλάδας).

Οι Βάσκοι ανατρέπουν την κυβέρνηση Ραχόι

Το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα αποφάσισε την Πέμπτη το απόγευμα να καταψηφίσει την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, δίνοντας με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει, την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες.

Η ηγεσία του PNV – του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος – συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης Ισπανικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την σημερινή ψηφοφορία.

Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό καθώς εάν σήμερα ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, που δεν παρέστη τελικώς στην απογευματινή συνεδρίαση της Πέμπτης, στο κοινοβούλιο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του πριν από την σημερινή ψηφοφορία.
Λίγο πριν εξασφαλίσει τη στήριξη του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος (PNV) ο Σάντσεθ, απευθυνόμενος στον Ραχόι, είπε ότι έχει ακόμη τον χρόνο να φύγει από μόνος του και να αποφύγει τον “εξευτελισμό”, να γίνει δηλαδή ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που θα ηττηθεί σε πρόταση μομφής. “Είστε έτοιμος να παραιτηθείτε; Παραιτηθείτε σήμερα και φύγετε με τη θέλησή σας. Είστε παρελθόν, ένα κεφάλαιο της χώρας κλείνει”, είπε στην ομιλία του.
Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία της χώρας αφού το κόμμα του έχει ήδη εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων που χρειάζεται για να περάσει την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι στην σημερινή ψηφοφορία.

Ο Ραχόι και ο Σάντσεθ αντάλλαξαν σκληρές επιθέσεις στην πρωινή συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον σοσιαλιστή ηγέτη ότι θέλει να γίνει πρόεδρος της κυβέρνησης “χάρη στην υποστήριξη εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα”, αναφερόμενος στους Καταλανούς εθνικιστές.


Ο Σάντσεθ απάντησε με μια φράση: «Κύριε Πρόεδρε υπερασπίζομαι την ενότητα της Ισπανίας ως έθνος, αλλά λαμβάνω επίσης υπόψη ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε». Κάνοντας άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας, ο Σάντσεθ δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό, εάν αύριο γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Το σενάριο της επόμενης μέρας της Ισπανίας αυτές τις ώρες είναι ακόμα ένας γρίφος. Σύμφωνα ωστόσο με τα περισσότερα ισπανικά ΜΜΕ φαίνεται να φτάνει το τέλος εποχής του Μαριάνο Ραχόι, μετά από επτά χρόνια στην εξουσία.

H πορεία προς την πρόταση μομφής

Οι ισπανοί βουλευτές ξεκίνησαν τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή.


Η πρόταση μομφής κατατέθηκε πριν μία εβδομάδα, την προηγούμενη Παρασκευή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος κατά την ολοκλήρωση της δίκης για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, την υπόθεση Γκιουρτέλ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του PSOE και υποψήφιος διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι στην πρωθυπουργία, θα ανέβει στο βήμα το μεσημέρι για να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα στην περίπτωση που καταφέρει να πάρει την θέση του σημερινού πρωθυπουργού της Ισπανίας.

«Από την στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Γκιουρτέλ, δεν υπάρχουν πλέον υποθέσεις , αλλά βεβαιότητες. Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Γκιουρτέλ», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.

«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της Προεδρίας της Κυβέρνησης και το κύρος της Δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές έδιναν στις αρχές της εβδομάδας πολύ λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος έχει αλλάξει στην Μαδρίτη, με την εφημερίδα El Mundo να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».

Εκτός του δικού του κόμματος που διαθέτει 84 έδρες στην ισπανική βουλή, ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει ότι μέχρι 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τύπου. Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.

Όπως και στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, η τύχη του Ραχόι θα εξαρτηθεί και πάλι από την απόφαση του Εθνικιστικού Βασκικού Κόμματος (PNV, 5 βουλευτές), που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του, αλλά είναι πιθανόν να δώσει τις ψήφους του στο PSOE με το οποίο συγκυβερνά στην Χώρα των Βάσκων.

Το κόμμα των Ciudadanos (32 βουλευτές) έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, διότι επιδιώκει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεδομένων των αυξημένων ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, εάν η πρόταση μομφής επιτύχει, ο Ραχόι θα καθαιρεθεί αυτομάτως και ο Σάντσεθ θα αναλάβει, επίσης αυτομάτως, την πρωθυπουργία.

Εάν ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος απέρριψε χθες την ιδέα της παραίτησης, επιβιώσει της πρότασης μομφής, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολιτικά πολύ αποδυναμωμένος, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

Κατά Ραχόι οι βάσκοι εθνικιστές

Το Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα θα ψηφίσει κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην πρόταση μομφής, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser και το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, μια κίνηση που θα οδηγήσει σχεδόν με βεβαιότητα στην απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube